Kapat
x

Kedi Sağlığı ve Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Evinizi  sevimli bir kedi ile paylaşmak istiyorsanız onun bütün sorumluluğunun sizin üzerinizde olacağının da farkındasınızdır mutlaka. Sevimli kedicik evinize patisini attığı ilk andan itibaren beslenmesinden kumuna ve en önemlisi sağlığına kadar her şey sizden sorulacak. Son derece şirin varlıklar olan kedicikler halk arasında 9 canlı olarak tanımlansa da çeşitli ciddi hastalıklara yakalanabiliyor. Hatta bu şirin varlıkların bazı hastalıkları biz insanlarla aynı hastalıklar. Bu nedenle evlat edindiğiniz sevimli dostunuzun bakımını sağlık prosedürlerine göre yapmanız çok önemli. Sağlık durumuna göre bakımını yapacağınız şirin kedinizin beslenmesi hakkında da veteriner hekiminize danışarak gerçekleştirmelisiniz. İsterseniz şirin kedinizin sağlığı ve dikkat etmeniz gereken hususlar hakkında birkaç not paylaşalım

Kedinizin Aşı Takvimi Önemli

Sevimli kedinizi evlat edindiğiniz zaman birlikte  ziyaret etmeniz gereken ilk kişi bundan sonra hayatınızda önemli yeri olacak kişi olan veteriner hekiminizdir. Sevimli dostunuzla veteriner hekiminizi ziyaret ettiğinizde veteriner hekiminiz kediciği genel bir sağlık kontrolünden geçirerek sevimli kediniz için  kendisinin de uygun gördüğü bir kedi aşı takvimi oluşturacaktır. Şirin kediniz eğer yavruysa kediniz 4 aylık olana kadar veteriner hekiminizin belirttiği zamanlarda sevimli kedinize aşı yaptırmaya gitmelisiniz. Veteriner hekiminiz kediniz için bir aşı takvimi oluşturduktan sonra yaptığı genel sağlık kontrolüne uygun olarak sevimli kedinizin yemesi gereken kedi maması hakkında sizi bilgilendirerek kediniz için uygun gördüğü kedi mamasını tavsiye edecektir. Eğer, yetişkin bir kedi evlat edindiyseniz önceki mamasıyla devam etmeniz en uygunu olabilir.

Kedinize Ev Maması Vermeyi Düşünüyorsanız

Ev mamasından kastımız ev yemekleridir. Sevimli kedinize ev yemeği vermeyi düşünüyorsanız sevimli kedinizin alması gereken tüm mineralleri, vitaminleri ve proteinleri karşılayan ev yemeklerini vermeniz gerekir. Ev yemekleri türevleri ile bütün bu sayılanları kedinize sağlayamayacağınızdan kedinizin sağlığı bozulabilir. Fakat ev yemeği vermekte ısrar ediyorsanız kedilerin köpeklere oranla daha fazla protein almaları gerektiğini bilmeniz gerekiyor. Kedinize aşırı miktarda ciğer vermeniz durumunda kedinizde  A vitamini fazlalığı oluşacağından sağlığı bozulabilir. Kediniz balık sevdiği için balık vermeyi düşünüyorsanız yağlı balık çeşitlerinden vermenizi önermiyoruz çünkü yağlı balıklar kedinizde E vitamini eksikliğine neden olur. E vitamini eksikliği ise kedinizin kemik hastalıklarına yakalanmasına neden olabilir. Sevimli kedinize ev yemeği vermeyi düşünüyorsanız elbette ki verebileceğiniz ev yemekleri var. Sevimli kedinize verebileceğiniz ev yemekleri arasında, pişmiş balık, sebzeli et, makarnalı et,pişmiş yemekler, ev yemekleri, pişmiş tavuk, sardalya ve ton balığı konservesi, tahıl gevreği, kıyma, pişmiş havuç ve sebzeler yer alır. Ancak kedinizi sağlıklı bir şekilde beslemek istiyorsanız kuru kedi maması vazgeçmemeniz gerekenler arasında.

Sevimli Kedinizde Kronik Hastalıklar Olabilir

Sevimli kedinizi çeşitli viral hastalıklar için aşılatmış olabilirsiniz ama bu sevimli kedinizin kronik hastalıkları olmayacağı anlamına gelmiyor. Sevimli kedinizi kronik hastalıklara karşı aşılatarak korumanız imkansız ancak onları sahip olduğu kronik hastalıklardan minimum şekilde etkilenmesini sağlayarak yaşamasını sağlayabilirsiniz. Kedilerin yakalanabileceği kronik hastalıkların başında epilepsi ve diyabet geliyor.

Kedi Diyabeti Nedir Belirtileri Nelerdir?

Diyabet kedilerde görülen şeker hastalığıdır. Diyabet hastalığı kedilerde en çok görülen hastalıklar arasında yer alır. Tıpkı biz insanlarda olduğu gibi kedilerde de kan şekerini dengeleyen insülin hormonuyla ilgili yaşanan sıkıntılardan dolayı ortaya çıkar. Kedilerde de biz insanlar gibi iki çeşit diyabet görülür. Tip 1 Diyabet kedinin pankreasının yeterince insülin hormonu salgılamamasından dolayı ortaya çıkar. Tip 2 Diyabet ise tıp dünyasında insülin rezistansı olarak adlandırılır. Kediniizde aşırı susama, aşırı idrar, kilo kaybı ve iştahsızlık görüyorsanız en kısa zamanda  veteriner hekiminize başvurmanız gerekir. Kediniz diyabet hastasıysa uygulayabileceğiniz en ideal diyet yüksek proteinli ve düşük karbonhidratlı yiyeceklerden oluşan diyettir. Diyabet hastası kediniz için veteriner hekiminiz büyük olaslıkla yaş mama önerecektir.

Kediniz Epilepsi Hastasıysa

Kedinizin epilepsi hastası olduğundan şüpheleniyorsanız veteriner hekiminiz kesin tanıyı koymak için kedinize bir dizi fiziksel ve nörolojik testler uygulayacaktır. Veteriner hekiminiz bu testlerin yanı sıra kan testi de uygulayacaktır. Kedinizin kan testi sonuçları kedinizin geçirdiği nöbetlerin nedeninin epilepsiden mi yoksa başka bir hastalıktan mı kaynaklandığını ortaya çıkarır. MR ile tümör olup olmadığı da ortaya koyulmalıdır. Bu testler sonucunda kedinizin nöbetlerinin epilepsiden kaynaklandığı ortaya çıkarsa tam bir iyileşme beklememelisiniz. Ama  çeşitli ilaçlarla epilepsi nöbetlerinin önüne geçmek mümkündür. Veteriner hekiminiz kedinizin epilepsi nöbetleri için uygun ilacı ve dozajı reçete eder. Kediniz bir epilepsi nöbeti geçirdiğinde zaman geçirmeden veteriner hekiminize gitmeniz gerekir. Nöbetler 24 saat içinde yineliyorsa acilen veteriner hekiminize başvurmalısınız. Epilepsi hastalığının tanı süreci oldukça zahmetli ve pahalıdır. Çünkü pek çok test yapılması gerekir. Hastalığın tedavi yönteminin tespiti de zaman alıcıdır. Veteriner hekiminiz tedavi yöntemini ve uygun ilacı belirledikten sonra kedinizi rutin kontrollere götürmeniz yeterli olur.

Kediniz Kanser Olabilir Mi?

Kedilerde maalesef kanser hastalığı görülebiliyor. Meme kanserleri, akciğer kanserleri, lenf kanseri gibi kanserler kedilerdeki kanser çeşitleridir. Kwedilerdeki tümörler çok hızlı büyüyerek kanama ve ülserlere neden olur. Kedilerin kanser tedavisinde kemoterapotik ilaçlar, radyasyon tedavisi, ameliyatlar ve ilaçla tedavi yöntemleri uygulanır. Kedilerde kanser tedavisi oldukça zor bir süreçtir.

Kedinizde Raşitizm Çıkarsa

Kedinizde ishal, ayaklarında güçsüzlük, kemiklerinde özellikle ayaklarında nedensiz eğilmeler ve denge bozuklukları gözlemliyorsanız vakit geçirmeden veteriner hekiminizi ziyaret edin. Sıklıkla kış yavrusu olan kedilerde ve annesinden erken ayrılan yavru kedilerde görülür. Veteriner hekiminiz raşitizm hastası kediniz için bir tedavi planı ve diyet oluşturacaktır.

Kediniz Kabız Olabilir

Eğer, kediniz son günlerde bağırıyorsa, sık sık tuvalete gitme ihtiyacı hissediyorsa, sırtını kamburlaştırıyorsa ve yemek yemiyorsa kabız olabilir. Böylesi bir durumda acil olarak veteriner hekiminize başvurmalısınız. Kedilerde yaşlanmayla birlikte kabızlık artar. Bunun yanı sıra 35 -40 günlük bebek kedilerde kabızlık sıklıkla görülür. Kedilerde sindirim yavaş olduğundan sindirim uzun sürer. Bu nedenle çeşitli yerlerde satılan açık kedi mamaları yerine belirgin ve piyasada tanınmış kedi maması çeşitlerini kullanmalısınız.

Kediniz Sistit Olabilir Mi?

Kedinizin kumunda  kan görürseniz, kedinizde huzursuzluk ve tüylerinde diklik, acı acı bağırma, tuvalet bölgesinden ayrılmama, kesik kesik idrar yapma, sürekli arka bölgesini yaladığını gözlemliyorsanız veteriner hekiminiz bu duruma el koymalıdır. Kedinizde sistiti erken yakalarsanız rahatlıkla tedavi ettirebilirsiniz. Bu nedenle kedinizin kumunu sık sık denetleyin ve sık sık temizleyin. Sistit hastalığı kedilerde ölümcül olabilir. İdrarın kana karışma ihtimali çok yüksektir. Kedilerin en çok hayatını kaybettiği hastalıkların başında sistit gelir.

Kediniz İçin Kullanacağınız Kedi Kumunu Bile Veterinerinize Danışmalısınız

Evlat edindiğiniz sevimli kedinizin ihtiyaçları sadece veteriner hekiminize kedi aşı takvimi oluşturmak ve en sağlıklı kedi maması tavsiyesi almakla bitmiyor. Sevimli kedinizin tuvalet ihtiyacı için kedi kumu ihtiyacınız var. En sağlıklı kedi kumu tavsiyesi için veteriner hekiminize danışabilirsiniz. Sağlıksız kedi kumu kullandığınızda sevimli kediniz çeşitli hastalıklara yakalanabileceği gibi kedi kumundan enfeksiyon da kapabilir. İnanmak zor gelebilir ama sağlıklı kedi kumu için veteriner hekiminiz en iyi rehber olacaktır.

Bir önceki yazımıza https://www.petcanlar.com/kedi-ve-kopeklerin-yikanmasi link üzerinden ulaşabilirsiniz.

JW Gripsoft Yumuşak Uçlu Fırça

JW Gripsoft Yumuşak Uçlu Fırça

329.00 ₺
296.10 ₺
Resun İç Filtre 1400 L/H

Resun İç Filtre 1400 L/H

659.00 ₺
593.10 ₺