Kapat
x

Kedi ve Köpeklerin Yıkanması

Kedinizi veya köpeğinizi düzenli aralıklarla yıkar mısınız? Eğer, onları yıkıyorsanız evde türlü türlü komedilerin, şenliklerin yaşandığını yakından bilirsiniz. Bir sevimli dostu yeni evlat edindiyseniz, onu yıkamanın ayrı bir ilim gerektirdiğini çok yakında öğrenebilirsiniz. Sevimli dostunuzu yıkarken başarılı bir sonuca ulaşmak istiyorsanız çeşitli önlemleri almanız bunun yanı sıra bazı gereçlere sahip olmanız gerekiyor. Kedinizi yıkamayı düşünüyorsanız ona uygun bir kedi şampuanı köpeğinizi yıkamayı düşünüyorsanız onun tüylerine ve rengine özel bir köpek şampuanı mutlaka almalısınız. Sevimli dostunuzun banyo için ihtiyaçları bunlarla bitmiyor. Yıkandıktan sonra tüylerini taramak ve fırçalamak için bir kedi tarağı veya köpek tarağı edinmeniz gerekli. Sevimli dostunuzu yıkadığınız alanın zeminine kaydırmaz bir paspas sererseniz çok iyi olur çünkü bazı sevimli dostlarımızın suyla teması çok iyi olmayabiliyor. Sevimli dostunuzun banyosu için gerekli olan banyo gereçlerini hazırladıysanız onu yıkamaya başlayalım mı?

Kediler Yıkanır Mı?

Kedilerin sudan çok hoşlanmadığını hepimiz biliriz. Bu konuda kediseverler arasında kedilerin yıkanmayı sevip sevmedikleri hakkında her zaman bir tartışma olagelmiştir. Gerçek şu ki kedicikler yıkanmayı kesinlikle sevmezler. Kedinizi yıkanmaya alıştırsanız bile kediniz yıkanmayı asla sevmeyecek. Bu nedenle zorunlu olmadıkça kedinizi yıkamamanızı tavsiye ediyoruz. Çevrenize baktığınızda kötü kokan ve çok kirli bir kediye rastlamanız oldukça zordur. Peki kedinizi yıkamak zorunda kalırsanız nasıl yıkamanz gerekiyor? İşte kedinizin canını acıtmadan yıkamanın yolları …

Kedinizi Nasıl Yıkamadan Önce Dikkat Etmeniz Gerekenler

Kedinizi yıkayacağınız zaman ihtiyacınız olacak bazı malzemeler olacaktır ancak kedinizi yıkamaya başlamadan önce yapmanız gereken birkaç işlem bulunuyor. Öncelikle ellerinizin tırmık içinde kalmasını istemiyorsanız kedinizin tırnaklarını kedi tırnak makası ile kesmeniz iyi olur. Kedinizi yıkayacağınız banyo ortamının yeteri kadarı sıcak olmasına dikkat edin. Kedinizi yıkayacağınız küvetin içini 5 santim kadar suyla doldurun. Küveti dolduracağınız su, sıcak veya soğuk olmamalıdır. Suyu ılık olarak ayarlarsanız kediniz için yeterli olacaktır. Banyoda küvetten kaçma olasılığına karşı onu yaralayacak eşyaları ortadan kaldırmalısınız. Kediciğinizi zorla banyoya sokmanız istenmeyen sonuçlara neden olur. Şefkatle yaklaşarak küvete sokun.

Kedinizi Yıkamaya Hazırsınız

İlk olarak kedinizin tüylerini su ile yavaş yavaş ovalayın ve nemlendirin. Bu hareketinizle onu suya alıştırmaya başlayabilirsiniz. Kedinizin tüylerini ıslattıktan sonra kedi şampuanını alın ve ovalayarak uygulayın. Şampuandan çok fazla dökmeyin. Gözlerine burnuna kaçmamasına dikkat ederek tüylerini şampuanla ovalayın. Sevimli dostlar için satılan banyo fırçaları ile bu işlemi uygulayabilirsiniz. Yeterince şampuanladıktan sonra onun canını acıtmadan durulayın. Kediciğinizi yıkadıktan sonra hemen havluya alın ve kurutmaya çalışın. Kediniz saç kurutma makinesinden korkmuyorsa ılık ayarladığınız saç kurutma makinesi ile tüylerini kurutabilirsiniz. Kedinizin tüylerini kuruturken dikkat edeceğiniz nokta makineyi ona çok yakın tutmamak ve kedinizin yüzüne doğru tutmamaktır. Eğer, sevimli dostunuz saç kurutma makinesini istemiyorsa yapmanız gereken tek şey onu sıcak bir battaniyeye sarıp kaloriferin yanında yatmasını sağlamaktır. Kedinizi yıkadıktan sonra kedinizin etrafta dolaşmasına izin vermeyin. Aksi halde tüylerini tekrar kirletebilir ve üşütebilir.

Sevimli Dostunuz Bir Köpekse  

Kabul etmek gerekir ki köpek dostlar kirlenmeyi seviyorlar. Bize de onlara düzenli aralıklarla banyo yaptırmak kalıyor. Aslında pek çok köpek banyo vakti gelince sahibine “Ben almayayım” der ama köpeğinize banyo yaptırmanın doğru yollarını bilirseniz emin olun ki sevimli dostunuzla banyoda çok eğlenceli ve şenlikli dakikalar geçirebilirsiniz. Ayrıca, sevimli dostunuz için banyo yapmak oldukça yararlıdır. Sevimli dostunuza düzenli aralıklarla banyo yaptırdığınızda cildi ve tüyleri daha sağlıklı ve parlak olurken banyo onu parazitlerden ve kirlerden de uzak tutar. Ayrıca, sevimli dostunuzun çevrenizde mis kokularla gezmesi de ayrı bir güzellik katıyor banyo işine .. Haydi sevimli dostunuzu yıkamaya

Sevimli Köpeğinizi Nasıl Yıkamalısınız?

Sevimli dostunuz küçük ırk bir köpekse oldukça şanslısınız. Sevimli dostunuzu eviyede veya küçük bebek yıkama leğenlerinde yıkayabilirsiniz. Fakat köpeğiniz Golden veya Labrador Retriever gibi büyük ırk bir köpekse biraz uğraşmanız gerekebilir. Büyük ırk köpeğinizi bir küvete veya duş teknesine sokmanız gerekir. Eğer, küçük yaşlardan itibaren ona banyo yapmayı sevdirdiyseniz hiç sorun değil kendisi küvete girecektir. Sevimli dostunuzu yıkamadan önce güzel bir sekilde tarayın. Sevimli dostunuzu yıkarken kullandığınız suyun ılık olmasına özen gösterin. Sevimli dostunuzla onu yıkadığınız süre boyunca konuşun. Konuşma tonunuz sakin ve şefkatli bir ton olmalı ve onunla konuşmayı kesmemelisiniz. Köpeğinizi köpeklere özel üretilen köpek şampuanı ile yıkamalısınız. Bazı köpek ebeveynleri köpeklerini bebek şampuanı ile yıkarlar ancak bebek şapuanları bile sevimli dostunuz için zararlı olabilir. Şampuanladıktan sonra sevimli dostunuzun şampuan kalıntısı kalmaması için tüylerini iki defa durulayın. Hava sıcaksa bırakın sevimli dostunuzun tüyleri kendi kendine kurusun. Banyo sonrası sevimli dostunuz bir köpek  ödül maması veya pres kemiği hak ediyor!

Sevimli Dostunuzu Hangi Sıklıkta Yıkamalısınız?

Sevimli dostunuz sizin kadar sık yıkanma ihtiyacı hissetmese de düzenli olarak banyo yapması gerekiyor. “Can yoldaşımı hangi sıklıkta yıkamalıyım” sorusunun  cevabı pek çok etkene göre değişiklik gösterir.  Köpeğinizin cinsi ve bulunduğu yaşam koşulları etkenler arasında yer alır. İşin aslına bakarsanız köpeğinizin hangi sıklıkta yıkamanız gerektiğinin sorusu  veteriner hekiminizin vereceği cevapta gizlidir. Köpeğinizin banyo sıklığı konusunda bizim vereceğimiz öneriler ise sadece genel önerilerdir. Birçok köpek cinsini ayda bir kez yıkamak yeterli olacaktır ancak köpeğiniz Basset Tazısı gibi yağlı tüylere sahipse haftada bir defa yıkayabilirsiniz. Eğer, köpeğiniz kısa tüylere sahipse bir aydan daha seyrek aralıklarla da yıkamanız mümkün. Ama Golden Retriever gibi uzun tüylü ve yeleleri olan bir köpeğiniz varsa üç haftada bir  yıkamanız normal sayılabilir. Eğer, köpeğiniz Labradorlar ve Goldenlar gibi yüzmeye bayılıyor ve oyun oynamak için kendini çamura atmaktan alamıyorsa sevimli dostunuzu daha sık yıkamanız gerekebilir. Köpeğinizin banyoya ihtiyacı olduğunu anlamanın yolun ise onu koklamaktan geçiyor!

Köpeğinizi Yıkarken Köpek Şampuanından Başka Ne Kullanabilirsiniz?

Köpeğinizi yıkarken en uygun seçim köpek şampuanı olarak öne çıkar ama soğuk havada köpeğinizi üşüteceğinizden korktuğunuz için yıkamak istemiyorsanız köpeğinizin derisinin ve tüylerinin temizliği için köpekler için üretilen  kuru şampuan çeşitlerini deneyebilirsiniz. Kuru şampuan çeşitleri hem köpeğinizin derisini ve tüylerini tertemiz yapar hem de köpeğinizin  mis gibi kokmasını sağlar. Elbette ki suyla temizlik başka … Bunun yanı sıra köpeğiniz için şampuanı kendiniz de hazırlayabilirsiniz. Göz yakmayan bir bebek sabunu, biraz zeytinyağı, shea yağı ve organik sıvı soya lesitin ile sevimli dostunuzun tüyleri için harika bir karışım hazırlayabilirsiniz.

Köpeğiniz Dış Parazitlerden Şikayetçi Olduğu İçin Sık Sık Yıkıyorsanız

Sevimli dostunuz tüyleri arasında pireleri ağırlıyorsa onları geri göndermek ve sevimli dostunuzu rahatlatmak için aroma terapi yağlardan faydalanabilirsiniz. Sevimli dostunuz için kullanacağınız aroma terapi yağlarının yararları ve kullanım amaçları insanlara benzer özellikler taşır. Örneğin sevimli dostunuzda lavanta yağı kullanırsanız sevimli dostunuzun stres, depresyon ve uykusuzluk gibi sorunlarında oldukça yararlı olacaktır. Sevimli dostunuzda aroma terapi yağlarından birini kullanacaksanız fazla kullanmamaya dikkat etmelisiniz. Aroma terapi yağının kokusu köpeğinizin hassas koku alma duyusu için ağır gelebilir. Sevimli dostunuzun tüyleri üzerinde aroma terapi yağı kullanmayı düşünüyorsanız kokuyu ancak çok hafif bir şekilde sizin almanız gerekir. Aroma terapi yağını kullandıktan sonra kokunun sizin de hissedemeyeceğiniz seviyeye inmiş olmasına özen gösterin. Sevimli dostunuzun her daim güzel kokmasını istiyorsanız çeşitli markalar tarafından üretilmiş olan köpek parfümü çeşitlerini sevimli dostunuzun tüyleri kuruduktan sonra kullanabilirsiniz.

 

Bir önceki yazımıza https://www.petcanlar.com/kedilerin-birbiriyle-iletisimi link üzerinden ulaşabilirsiniz.