Kapat
x

Kedilerin Birbiriyle İletişimi

Evinizde size yoldaşlık eden birden fazla kediniz varsa onların birbirleriyle oyunlarını bazı anlarda kavgalarını bazen de sessizce yataklarına gömülüp uyumalarını seyrediyorsunuzdur. Kedicikleriniz kendi aralarında oyunlar oynarken çok güzel tablolar sergiler ancak kavgaları sırasında sırtlarını ve kuyruklarını kabartarak kendilerince korkunç görünürler. Onları kah oyun oynarken kah kavga ederken seyrettiğinizde “kedilerin birbiriyle iletişimi nasıl olur” merak ettiniz mi? Bu soruya “Tabii ki miyavlayarak” diyerek yanıt verdiğinizi duyar gibi oluyoruz ama işin aslı öyle değil. Kediler birbiriyle iletişimi miyavlamanın dışında çok farklı yollarla sağlıyor. Eğer, evinizdeki kediciklerin birbiriyle nasıl iletişim kurduğunu merak ediyorsanız sizi yazımızı okumaya davet ediyoruz. İşte kedilerin birbiriyle iletişimi …

Evinizdeki Sevimli Dostlarınız Birbiriyle Miyavlayarak İletişime Geçmiyor!

Evet! Şaşırdınız değil mi? Evinizdeki minik dostlarınız birbirileriyle miyavlayarak iletişime geçmiyor. Hiç birbiriyle miyavlayarak iletişim kuran iki kedi gördünüz mü? Bazı durumlar dışında kedilerin miyavlayarak iletişime geçtiğini pek göremezsiniz. Çünkü evinizdeki sevimli dostlarınız telepatik iletişim kurarlar. Buna sokak kedileri de dahil. Minik dostlarımız bizim duyamadığımız ses dalgalarını duyabilirler. Bu özellikleri nedeniyle onların iletişe geçtikleri sesleri duymamızı engeller. Örneğin gecenin yarısında minik dostunuzu boş duvara gözlerini dikmiş bir şekilde görme olasılığınız fazladır. Minik dostunuzun boş duvara gözlerini dikmiş olmasının sebebi duvarda bir şey gördüğünden değil o yönden bir ses gelmesindendir. Kediler çok iyi duyarlar. Bu özellikleri sayesinde kediler, kendi aralarında insanların dünyasında sessiz sayılan bir iletişim kurarlar. Yani, evinizdeki minik dostlarınız birbiriyle konuşurken siz onları duyamazsınız.

>> Kedi Yatakları

Miyavlama Nereden Çıktı?

Evcilleştirilen ilk hayvanlardan biridir kediler. Yüzyıllardır evlerimizde  bize yoldaşlık yapan kediler, kendilerini kendi dillerinde bize ifade edemediklerinden yeni bir yol bulmaya karar verdiler ve insanlar gibi “konuşmaya” yani miyavlamaya başladılar. Böylece, kedilerin insanlarla iletişim yolu olan “miyav” ortaya çıkmış oldu. Evinizdeki minik dostunuz miyavlıyorsa bilin ki sizi etkilemek ve sizinle iletişime geçmek için miyavlıyordur. Minik dostunuz miyavlamanın ne kadar etkileyici bir yöntem olduğunu bildiği için sizi etkilemek için bu yöntemden çok sık faydalanırlar.

Kediler Birbirine Miyavlamıyorsa Nasıl İletişim Kuruyor?

Kedilerin  birbirleriyle iletişime geçerken miyavlamadıklarını yukarıda yazmıştık. Miyavlayarak kendilerini size şirin gösterebilirler ancak birbirleri ile iletişim kurarken şirinlikten çok daha fazlasına ihtiyaç duyarlar. Kediler birbirleri ile iletişim kurarken daha çok beden dili kullanırlar. Kedilerin beden dilini merak ettiyseniz hemen açıklayalım; dostluklarını tazelemek için birbirlerini yalar, kafalarını tokuşturur hatta kuyruklarını birbirlerine dolarlar. Kedilerin dünyasında görebileceğiniz en olumlu iletişim yolu da budur.

Sevimli Dostunuz Aşık Olduysa

Sevimli  kediniz karşı cinsten bir kediciğe aşık olduğunda, onu beğendiğinde ve bunu ona anlatmak istediğinde o sakin kedi gider, yerine bir opera sanatçısı, bir adet karate hocası ve bir tane de transformers gelir.  Eğer, konu çiftleşmeyse duyacağınız sesler bunlardır. Çiftleşmek isteyen kediniz partnerine güzel görünebilmek için yerlerde yuvarlanıp daha önce duyulmamış aşk şarkıları söyleyecektir.

Sevimli Dostlarınız Birbirlerini Kıskanıyorsa

Eğer, kedileriniz arasında aşk yerine bitmek tükenmek bilmez bir kıskançlık duygusu varsa brbirleriyle sağladıkları iletişim olumsuz ve negatif olacaktır. Evinizi paylaştığınız kedileriniz arasında  olumsuz bir  iletişim söz konusuysa duyacağınız sesler arasında garip ve korkutucu ses frekansları, göreceğiniz görüntüler arasında ise kabartarak yükselttikleri vücutları ve seri pati yumrukları yer alır. Kedi dostlarınızın negatif ve olumsuz iletişimde kullandıkları yegane iletişim araçları arasında saydıklarımız yer alır.

Kedi Beden Dilini Öğrenmeye Hazır mısınız?

Evinizde size can yoldaşlığı yapan birden fazla sevimli dost bulunuyorsa sizin için  kedi beden dilini öğrenmenin zamanı gelmiş te geçiyor demektir. Evinizde size yoldaşlık yapan sevimli kedileriniz birbirleriyle iletişim kurduklarında onlar için beden dili vokal ifadeden daha fazla önem taşır. Kedi beden dilini oluşturan hareketler kulak, kuyruk,gözler ve bıyıkların hareketleridir. Öte yandan kedinizin vücut duruşunu da göz ardı etmemelisiniz.  Günümüzde bazı uzmanlar kedilerin dokuz farklı yüz ifadesini, on altı gövde ve kuyruk duruşunu ayırt edebildiklerini ifade ediyorlar.

Kedi Beden Dili Hakkında Sıra dışı Bilgiler

Önceki yazımızda kedilerde kuyruk hareketleri ve anlamları hakkında bilgi vermiştik. Kedilerin beden dilini oluşturan önemli organlar arasında kedinizin kuyruğu bulunur. Kediniz kuyruğu ile size ve etrafındaki diğer kedilere pek çok şey anlatabilir. Eğer, kedileriniz mutluysa kulakları yukarı bakar, bıyıkları rahattır. Kedinizin gözlerine baktığınızda gözlerinin de sakin olduğunu ve ışığa maruz kaldığında göz bebeklerinin büyüdüğünü görebilirsiniz. İşte, kulakları, bıyığı ve gözleri ile mutlu olduğunu anlatan bir kedi! Kedinizin kulakları geriye bakıyorsa, bıyıkları öne bakıyorsa ve gözleri küçükse sevimli dostunuzun canı sıkkın demektir. Eğer, kedinizin kulakları aşağı ve yanlara bakıyorsa, bıyıkları geri çekilmişse göz bebekleri de genişlemişse sevimli dostunuz bir şeyden korkmuş demektir.  Eğer, kediniz saldırgan veya savunmacı  bir karaktere sahipse ağzını açıp dişlerini gösterebilir. Kediniz kulaklarını kaldırmış ve gözlerini yarıya kadar kapatmışsa rahatı yerinde anlamına gelir. Bu durumda kedinizi okşarsanız uykusu gelir ve mırıldanır.

Sevimli Dostunuz Bedeniyle Neler Söylüyor?

Sevimli dostlarımız hiç şüphesiz ki görsel iletişime çok önem veriyor. Görsel iletişimde sevimli dostlarımız  özellikle kuyruklarını ve kulaklarını etkin bir şekilde kullanıyorlar. Sevimli dostlarımız beden dili ile en güzel “Git buradan!” diyor. Sevimli dostlarımız “Git buradan” demek için saldırgan ve savunmacı bir tavır geliştirmiştir. Bu tavrı tanımak kolaydır. Sevimli dostlarımız doğrudan göz teması kurar, göz teması kurarken göz bebekleri iyice kısılmış göz bebekleri ve aniden saldırmaya uygun bir duruşla saldırgan tavrını ortaya koyar. Bu durumda sevimli dostumuzun başı ve bıyıkları öne yönelmiştir ve kulakları rakibinin arka kısımlarını görebileceği şekilde arkaya dikilmiştir. Sevimli dostlarımız korkusunu çömelerek ifade eder. Bu hareket sevimli dostlarımızın kendisini güvende hissetmediği durumlarda kullandığı en yaygın davranış şeklidir.

>> Kedi Sağlık ve Bakım Ürünleri

Sevimli Dostunuz Tehdit Altında  Olduğunu Düşünüyorsa

sevimli dostlarımız kendilerini tehdit altında hissediyorlarsa, bunu bir yana yuvarlanıp savunmaya yönelik olduğu varsayılan pençelerini gösteren bir pozisyonla ifade ederler. Bu durumdayken sevimli dostlarımızın tüyleri dikleşebilir. Sevimli dostunuz sinirli bir kediyse gözlerini bir başka tarafa çevirip esneyebilir. Kedinizin korkusunun arttığını anlamanız da oldukça kolaydır. Sevimli dostunuzun korlusu arttıysa kediniz çömelir ve göz bebekleri büyür. Sonunda, sevimli dostunuz kulaklarını da başının arkasına doğru yatırır.

Sevimli Dostunuzun Beden Dilinden Seslere

Sevimli dostunuz beden diliyle anlatamadıklarını seslerle anlatmaya çalışır. Örneğin, evinizdeki sevimli dostlar kavga ettiklerinde birbirlerine karşı tıslar. Kedilerin birbirine tıslamasının anlamını herkes bilir. Bir tehdit vardır ve kedileriniz birbirini uyarıyordur. Sevimli dostunuz yarı açık ağız ile hızla nefesini dışarı verir ve bu sırada tipik bir tıslama sesi duyarsınız. Kedinizin tıslaması sırasında bazen tükürme ve keskin bir K sesi de duyabilirsiniz. Bu durumda kedilerinizi ayırmaya çalışmayın, sizi  tırmalayabilirler. Sevimli dostunuz mutlu olduğunda ise mırlar, gırlamalar çıkartır. Bunlar ise birbiriyle iletişim halindeyken değil sizinle iletişim kurarken çıkardığı mutluluk sesleridir.

Sevimli dostunuzla mutlu, neşeli ve oyun dolu günler diliyoruz.

Bir önceki yazımıza https://www.petcanlar.com/kedilerde-kuyruk-hareketleri-ve-anlamlari link üzerinden ulaşabilirsiniz.