Kapat
x

Akvaryum Isıtıcısı Nedir? Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Hayvan sever insanların evlerinde beslemekten keyif aldığı hayvanlardan birisi de balıklardır. Balık çeşitlerinin çok fazla olması kendinize göre balıklar alıp beslemenize imkan sağlamaktadır. Birçok balığınız var ya da çok balık beslemek istiyorsanız büyük bir akvaryum almanız gereklidir. Akvaryumunuz da fazla balık beslediğiniz zaman akvaryumunuz da bulunması gereken ekipmanlar vardır. Kış aylarında balıklarınızın yaşaması için akvaryum suyunun belirli sıcaklıkta olması gereklidir. Bu suyu belirli düzeyde tutan alete akvaryum ısıtıcısı denir. Akvaryumun sıcaklığının 24 ile 26 derece de olması gereklidir. Akvaryumdaki suyun sıcaklığının değişmesi balıklarınız üzerinde strese yol açmaktadır ve uzun süre zarfında balıklarınızda ölümler görülebilir. Bulunduğunuz ortamın sıcaklığı 24 ile 26 derece arasında ise su ısıtıcısına ihtiyacınız olmayabilir ama böyle bir ortama sahip değilseniz su ısıtıcısı  almanız gereklidir. Petshoplarda ve birçok ısıtıcı satan dükkanlarda farklı akvaryum ısıtıcıları mevcuttur. Seçeceğiniz ısıtıcının akvaryumunuzun ebatlarına ve akvaryumunuzda ki beslediğiniz türlerine göre değişkenlik gösterir. 4 çeşit ısıtıcı vardır. Bunlar suya daldırılabilen, suyun içine yerleştirilebilen, filtreli ve in-line olmak üzere 4 farklı ısıtıcı vardır. Bunların arasından en uygununu seçerek akvaryumunuzu ısıtabilirsiniz.

Akvaryum Isıtıcısı Seçerken Nelere Bakılır?

Tipik olarak çubuk şeklindeki bir akvaryum ısıtıcısı, balıklarınızı yumuşak veya dayanıklı olsun, optimum rahatlıkta tutar. Akvaryumunuzun büyüklüğü ve su sıcaklığını yükseltmek için ne kadar ihtiyacınız olması, ne kadar ısıtıcıya ihtiyacınız olduğunu belirlemenize yardımcı olur. Bazı ısıtıcılar belirli akvaryum boyutları için pazarlanır - 10 galon, 20 galon vb. Bu ısıtıcılar size kaba bir kılavuz sağlayabilir, ancak boyutlar mutlak değildir. Örneğin, 10 galonluk bir akvaryum balığı tankı 10 galonluk ısıtıcı gerektirmeyebilir, çünkü akvaryum balığı soğuk su balığıdır ve sadece bir veya iki derece yükseltilmiş sıcaklığa ihtiyaç duyabilir. Daha tipik olarak, ısıtıcılar watt değerine göre satılmaktadır. Genel olarak konuşursak, daha büyük tanklar daha yüksek voltajlı ısıtıcılar gerektirir.

Akvaryumunuzun başlangıç ​​suyu sıcaklığı, bir ısıtıcı seçiminde önemli bir faktördür. Örneğin, evinizdeki sıcaklık 20 derece Fahrenheit ise ve balığınızın minimum 23 dereceye ihtiyacı varsa, balıkları dışarıda veya çok soğuk bir odada tutan birinden çok daha küçük bir ısıtıcıya ihtiyacınız olacaktır. Sıcaklığı ne kadar yükseltmeniz gerektiğini belirlemek için akvaryum suyunuzun sıcaklığını ısıtıcı olmadan alın.

Çoğu akvaryum ısıtıcısı 25 watt ila 300 watt arasındadır. Daha küçük akvaryumlar daha küçük ısıtıcılar gerektirir. Örneğin, 10 galonluk bir tank tipik olarak 25 ila 75 watt'lık bir ısıtıcıya ihtiyaç duyarken, 75 galonluk bir tank 250 ila 300 watt gerektirir. Daha büyük tanklar birden fazla ısıtıcı gerektirebilir. Örneğin, 300 galonluk bir tankınız varsa, iki veya daha fazla 300 watt ısıtıcıya ihtiyacınız olabilir. Akvaryumunuzun boyutunu, sıcaklığı yükseltmek için ihtiyacınız olan miktarla karşılaştırın. Sıcaklığın 1 ila 5 derece yükseltilmesi tipik olarak sadece çok az watt gerektirirken, 5 veya daha fazla derece yükseltilmesi, tankınız için önerilen boyutun daha büyük ucunda watt gerektirir.

Isıtıcınızı kurduktan sonra sıcaklığı dikkatlice izleyin. Isıtıcının sıcaklığı tam olarak yükseltmesi 24 ila 48 saat sürebilir. Sıcaklık hala çok düşükse kullandığınız watt değerini artırın ve sıcaklık çok yüksekse watt değerini azaltın. Mevsimsel değişiklikler sırasında, watt değerini de değiştirmeniz gerekebilir. Örneğin, kış aylarında evinizi çok serin tutarsanız, daha yüksek bir watt ısıtıcı kullanmanız gerekebilir.

>> Akvaryum Hava Motorları

Güvenlik Tedbirleri

Elektrik ve su söz konusu olduğunda asla çok güvenli olamazsınız, bu nedenle uygun önlemleri almalısınız. Akvaryum ısıtıcısı her ne kadar gerekli bir ekipman olsa da güvenliğiniz her şeyden önce gelir. Depoda bir termometre bulunduğundan emin olun. Dijital veya normal bir cam termometre olabilir. Isıtıcı ayarına karşı suyun gerçek sıcaklığına dikkat edin. Bu, ısıtıcının düzgün çalışıp çalışmadığını veya tankı aşırı / az ısıttığını gösterir. Depo kapasitesi için uygun watt boyutunda ısıtıcıya sahip olduğunuzdan emin olun. Isıtıcı depo için çok küçükse, çok uzun süre çalışır ve ısıtıcıyı daha erken yakar. Isıtıcınız için harici bir kontrol cihazı almayı düşünün, bu çok daha doğru bir adım olacaktır. Tankınızı temizleyecek ve suyu boşaltacağınız zaman, elemanın soğuması için zamana sahip olacak şekilde ısıtıcıyı 15 - 20 dakika önceden fişten çektiğinizden emin olun. Su etrafında ısıtıcı kullanırken herhangi bir tehlikeyi önlemek için bazı güvenlik ipuçlarını aşağıda bulabilirsiniz.  Bu ipuçlarını inceledikten sonra elinizden geldiği kadar uygulamaya çalışarak katastrofik ısıtıcı arızası riskini azaltabilirsiniz:

-        Cihazda herhangi bir anormal davranış belirtisi varsa, derhal fişini çekin.

-        Kurulumdan sonra cihazı dikkatlice inceleyin. Islak olması amaçlanmayan parçalar üzerinde su varsa prize takılmamalıdır.

-        Hasarlı bir kablosu veya fişi varsa; arızalı veya herhangi bir şekilde düşürülmüş veya hasar görmüşse hiçbir cihazı çalıştırmayın.

-        Cihazın fişinin veya prizinin ıslanma olasılığını önlemek için, suyun prize veya fişe damlamasını önlemek için akvaryum standını ve tankı duvara monte edilmiş bir kabın bir tarafına yerleştirin. Bir akvaryum cihazını bir prize bağlayan her kablo için kullanıcı tarafından bir “damla halkası” düzenlenmelidir. "Damla halkası", kablonun su boyunca ilerlemesini ve prizle temas etmesini önlemek için, uzatma kablosu kullanılıyorsa, kablonun yuva seviyesinin veya konektörün seviyesinin altındaki kısmıdır. Fiş veya priz ıslanırsa, kabloyu asla çıkarmayın. Cihaza güç sağlayan devre kesiciye giden sigortayı ayırın. Ardından fişini çekin ve prizde su olup olmadığını inceleyin.

-        Herhangi bir cihaz çocuklar tarafından veya yakınında kullanılıyorsa, yakın gözetim gereklidir. Çocukları asla bu ekipmanların bulunduğu odalarda yalnız bırakmayın. Eğer akvaryumun bulunduğu odada zaman geçireceklerse mutlaka yanlarında siz ya da başka bir yetişkinin bulunmasını sağlayın.

-        Yaralanmaları önlemek için hareketli parçalara veya ısıtıcılar, reflektörler, lamba ampulleri vb. gibi sıcak parçalara temas etmeyin.

-        Akvaryum ısıtıcısını kullanmadığınızda, parçaları takmadan veya çıkarmadan önce ve temizlemeden önce cihazın fişini daima prizden çekin. Fişi prizden çekmek için asla kabloyu çekmeyin. Fişi kavrayın ve bağlantıyı kesmek için çekin

-        Bir cihazı kullanım amacı dışında kullanmayın. Cihaz üreticisi tarafından önerilmeyen veya satılmayan ataşmanların kullanılması güvenli olmayan bir duruma neden olabilir.

-        Cihazı hava şartlarına veya donma noktasının altındaki sıcaklıklara maruz kalacağı bir yere kurmayın veya saklamayın.

-        Bir tanka monte edilen bir cihazın, çalıştırmadan önce güvenli bir şekilde takıldığından emin olun. Cihazdaki tüm önemli uyarıları okuyun ve dikkate alın.

-        Bu Cihazın polarize fişi vardır (bir bıçak diğerinden daha geniştir). Bir güvenlik özelliği olarak, bu fiş polarize bir prize sadece bir şekilde sığacaktır. Fiş prize tam oturmazsa, fişi ters çevirin. Hala uymuyorsa, kalifiye bir elektrikçiye başvurun. Fiş tamamen takılmadıkça asla uzatma kablosuyla kullanmayın. Bu güvenlik özelliğini yenmeyi denemeyin. Bir uzatma kablosu gerekiyorsa, uygun değere sahip bir kablo kullanılmalıdır. Cihaz değerinden daha düşük amper veya watt değerine sahip bir kablo aşırı ısınabilir. Kablonun takılmayacak veya çekilmeyecek şekilde düzenlenmesine dikkat edilmelidir.

Bir önceki yazımıza https://www.petcanlar.com/kopek-oyuncaklari-secimi-yaparken-nelere-dikkat-etmelisiniz bu linkten ulaşabilirsiniz.

Beaphar Diş Macun ve Fırça Seti

Beaphar Diş Macun ve Fırça Seti

600.00 ₺
540.00 ₺