Kapat
x

Petshop Nasıl Açılır?

Sevimli dostlarımızla buluşma adresimiz olan petshoplar, ülkemizde gittikçe popülerlik kazanıyor. Farklı evcil hayvanların yanı sıra bunların bakım ve gıda ürünlerinin de satışa sunulduğu petshoplarda adeta yok yok. Ayrıca, sokak hayvanlarına yönelik çok sayıda ürün de petshoplarda sunuluyor.

Popülerliği arttıkça, petshop açmayı düşünen işletmeci adaylarının sayısı da artıyor. Peki petshop işletmesi karlı mıdır? Bu alana yatırım yapmayı düşünen kişilerin karşılaşabileceği zorluklar nelerdir? Bir petshop açmak için neler gereklidir? Bu ve buna benzer birçok sorunun cevabını bu yazıda bulabilirsiniz.

Petshop Sektörüne Bakış

Sunduğu keyif ve eğlenceye ek olarak, bir evcil hayvan mağazası çok kazançlı bir işletme olabilir. Amerikan Evcil Hayvan Ürünleri Birliği'ne göre, Amerikalılar 2018'de evcil hayvanlarına 70 milyar doların üzerinde harcama yaptı. Dünya genelinde 150 milyar dolara yaklaşan evcil hayvan sektörü ülkemizde de gittikçe geniş bir alana yayılıyor. Buna göre, Türkiye’de sektör büyüklüğü 1 milyar dolara yaklaşmış durumda. Evcil hayvan harcamalarının önümüzdeki yıllarda katlanarak artmaya devam etmesi bekleniyor.  Diğer ülkelerden farklı olarak Türkiye’de önemli miktarda sokak hayvanı da bulunuyor. Sokak hayvanlarına yapılan harcamalar da hesaba katıldığında Türkiye’deki “petshop” sektörü daha da önemli hale geliyor. Tüm bu veriler, evcil hayvan sektörüne girmeyi düşünenler için olumlu noktalar olarak sayılabilir.  

Türkiye’de Petshop Sektörü

Evcil Hayvancılık ve İşadamları Derneği'nin (Evcil-Der) sunduğu araştırma verileri, ülkemizdeki evcil haycan sektörünün her yıl %15 oranında büyüdüğünü aktarıyor. Bu trend, önümüzdeki yıllarda sektörün gelişmiş ülkelere benzer bir tabloya kavuşacağını gösteriyor. Kesin bir istatistik tutulmasa da tahminlere göre ülkemizde 14 milyona yakın konut, çeşitli evcil hayvanlara ev sahipliği yapıyor. Köpek, kedi, balık ve kuş gibi hayvanlar bunların büyük çoğunluğunu oluşturuyor. Bu hayvanların mamalarının yanı sıra bakım malzemeleri, aksesuarları, veterinerlik ve kuaförlük hizmetleri de petshop sektörünün içinde yer alıyor.

Verilere göre 2011’den 2016 senesine kadar kedi gıdaları yüzde 55’in üzerinde büyüdü. 3.2 milyon civarındaki kediye 20 bin tonun üzerinde mama alındı ve bunlar için 230 milyon lira harcama yapıldı. Yalnızca kedilere yönelik gıda satışının böylesine yüksek bir rakama ulaşmış olması dahi Türkiye’de evcil hayvan sektörünün karlılığı konusunda bir fikir verecektir.

Petshop Mağazası Açmak İçin Adımlar

Türkiye’de petshop sektörünün karlılığı konusunu anladıktan sonra hala bir petshop açma fikrine sahipseniz ilk yapmanız gereken şey bir evcil hayvan mağazasının neler yaptığı hakkında bilgi almaktır. Bunun için öncelikle bir petshopta ücretli ya da gönüllü olarak çalışabilirsiniz. Birkaç haftalık dahi olsa bu tecrübe, işletmecilik açısından size büyük fayda sağlayacaktır. Bu işi öğrenmeye başlamanın ve bu girişime son verip vermediğinizi belirlemenin iyi, ücretsiz ve risksiz bir yoludur. Birçok kişi, işletmeciliğin bu provasında yaşayacağı zorluklar karşısında pes ederek fikrinden cayabilir. Kalanların ise işi daha yeni başlıyor!

İşletmecilik konusunda ısrarınızı sürdürüyorsanız yapacağınız işi iyi tanımalısınız. Bu sektörde işiniz evcil hayvanlardır; öyleyse onlar hakkında en ince detaylara kadar bilgi edinmelisiniz. Farklı evcil hayvanlar, spesifik özellikleri ve ihtiyaçları hakkında mümkün olduğunca çok şey öğrenin. Kendi evcil hayvan dükkanınızı açarsanız, müşterilerinizle ilişki kurmak ve onlara hizmet vermek için daha iyi bir konumda olacaksınız.

Diğer tüm işletmecilik alanlarında olduğu gibi petshop sektöründe de mağazanızın konumu kritik bir role sahip olacaktır. Evcil hayvanlara ev sahipliği yapmayan konutların bulunduğu bir mahallede petshop açmak doğru bir tercih olmaz. Tam tersi bir durumda ise rekabet etmeniz gereken petshop işletmeleriyle karşılaşacaksınız. Optimum seviyede bir tercih için mekan araştırmanızı iyi yapmalısınız.

Yeri bulduktan sonra yetkili kuruluşlara giderek kayıt işlemlerinizi yapabilirsiniz. Profesyonel destek alarak kuracağınız işletmenin hukuki ve mali yapısını belirleyin. Bir petshop işletmek için gerekli izinleri bağlı bulunduğunuz belediyenin internet sayfasından ya da doğrudan müracaat yoluyla alabilirsiniz. Bu işlemi hallettikten sonra yine bağlı bulunduğunuz vergi dairesine giderek işlemlerinizi tamamlayın. Son olarak bir muhasebeciyle anlaşın ve işletmenizi açın.

Hikayenin bundan sonrasını ticari yetenekleriniz, çalışkanlığınız ve vizyonunuz belirleyecektir. Mağazanızdaki ürün çeşitliliği ve kalitesi, hizmet anlayışınız, müşteri memnuniyetini sağlama yeteneğiniz ve tüm diğer konular, işinizin başarısını doğrudan etkileyecektir. Bir petshopl hayvan dükkanına sahip olmanın bazı avantajları şunlardır:

-        Kendi ürün ve malzemelerinizi seçme özgürlüğüne sahipsiniz

-        Daha kişisel hizmet sunma yeteneğine sahipsiniz

-        Müşteri ve müşteri adaylarınızla daha iyi bir ilişki kurabilecek durumdasınız.

-        Büyük bayilikler dışında kendi benzersiz nişinizi oluşturabilirsiniz

Petshop Mağazasında Başarının İpuçları

Petshop mağazanızı açtıktan sonra başarınıza katkı sunacak azı ipuçlarını aşağıda bulabilirsiniz.

Büyük evcil hayvan dükkanlarında hazır bulunmayan ürün ve hizmetler sunmak size bir avantaj sağlayacaktır. Örneğin, kedisini premium doğal yiyeceklerle besleyen bir müşteri büyük olasılıkla küçük bir evcil hayvan butiğinin müdavimi olacaktır. Çünkü bu mağaza yalnızca çoğu franchise satış noktasında bulunamayan bütünsel evcil hayvan ürünleri satabilir. Kendinizi pazarınız içinde benzersiz bir şekilde konumlandırarak bu senaryoyu avantajınıza dönüştürebilirsiniz. Başka yerde bulunmayan ürünler sunabilir ve belirli evcil hayvan yiyecekleri konusunda bir uzman olarak kendinizi konumlandırabilirsiniz. Ayrıca, daha küçük, daha kişiselleştirilmiş perakendecilerin gerçekten üstün olabileceği bir alan var: Müşteri hizmetleri! Bu konuda yapabileceğiniz her şeyi öğrenmek, rekabet etmenize yardımcı olacaktır.

Evcil hayvan ebeveynleri daha sofistike hale geliyor ve satın aldıkları ürünler ve aradıkları hizmetler hakkında ayrım yapıyor. Bu nedenle, çalışanlarınız evcil hayvanlar hakkında, büyük satış noktalarındaki çalışanlardan çok daha fazla bilgiye sahip olmalıdır. Çoğu müşteri, hayvan bakımı konusunda çok az eğitim almış veya hiç bilgisi olmayan çalışanlara sahip mağazalardan kaçar. Çalışanlarınızın bilgi düzeyi yükseldikçe rekabet gücünüz dikey bir şekilde artacaktır.  Ansiklopedik ve pratik düzeylerde üst düzey hayvan bilgisine sahip çalışanlar, evcil hayvanlarına en iyi bakımı isteyen müşterileri cezbedecektir.

Benzer bir nokta sizin için de geçerlidir. İşletme sahibi olarak siz de yaptığınız iş hakkında mümkün olan en üst düzeyde bilgi sahibi olmalısınız. Bu şekilde diğer işletmelerden ve işletmecilerden sıyrılarak işinizde başarıyı yakalayabilirsiniz.

Gerçekçi olmak gerekirse, yeni işletmenizin bu konuda sektörün büyük oyuncularıyla rekabet etme şansı yok denecek kadar azdır. Fakat hedef kitlenizi doğru belirledikten sonra, özellikle dijital reklam ve pazarlama stratejileri ile öne çıkabilir, finansal hedeflerinize zaman içinde ulaşabilirsiniz. Bu nedenle, düşük maliyetli, ancak işinizi geliştirmek için etkili olacak yollar bulmak önemlidir. Spesifik ve zengin içerikli bir web sitesinin yanı sıra yine etkili biçimde dizayn edilmiş sosyal medya hesapları sizi başarıya taşıyacaktır.  Bir blogun en iyi yanı, kullanımı ve bakımı kolay olmasıdır: İstediğiniz sıklıkta güncelleyebilirsiniz ve çok ucuzdur. Reklam ve pazarlama konusunda düşük bütçelerle yüksek başarı oranlarını tutturmak için tek ihtiyacınız yaratıcılık olacaktır.

Bir önceki yazımızı buradan okuyabilirsiniz: En İyi Muhabbet Kuşu Yemleri

Chıwava Lastik Diş Oyuncağı

Chıwava Lastik Diş Oyuncağı

259.00 ₺
233.10 ₺
Lepus Mesh Köpek Montu Geo Medium

Lepus Mesh Köpek Montu Geo Medium

450.00 ₺
405.00 ₺