Kapat
x

Muhabbet Kuşu Nasıl Konuşturulur?

Evinize şirin mi şirin bir ev arkadaşı aldınız. Rengarenk bir muhabbet kuşu … Sizinle konuşmasını istiyorsunuz ancak “Muhabbet kuşu nasıl konuşturulur” pek bilginiz yok. Minik kuşunuz yapısı gereği taklit etmeye yatkın bir kuştur. Çevresindeki hareketleri gözlemleyerek taklit edebilir hatta karşı cinsi taklitleri ile etkilemeye çalışır.  Minik kuşunuza konuşmayı öğretmek biraz zamanınızı alacak fakat minik kuşunuz konuşmayı öğrendiğinde onunla eğlenceli dakikalar geçirebilirsiniz. Eğer, minik kuşa ele gelmeyi öğrettiyseniz konuşmayı da öğretebilirsiniz.  

Minik Kuşunuz Ne Kadar Sürede Konuşur?

Minik kuşunuzun kafesinin yerini belirledikten ve ele gelmesini öğrettikten sonra konuşma eğitimi için hazırlıklara başlayabilirsiniz. Öncelikle şunu bilmelisiniz ki, erkek muhabbet kuşları konuşmaya daha yatkındır. Minik kuşunuza konuşmayı öğretmek istiyorsanız satın alırken erkek muhabbet kuşu almanızı öneriyoruz. Dişi muhabbet kuşları da konuşmayı öğrenebilirler fakat biraz daha ilgi ve sabır göstermeniz gerekir. Erkek muhabbet kuşları dişi muhabbet kuşlarını etkilemek istediklerinden taklit yetenekleri daha fazladır. Aynı zamanda sakin ve dinleyicidir. Zihninizden “Bir muhabbet kuşu ne kadar sürede konuşur” şeklinde soru geçiyorsa bu sorunun cevabını “Tamamen size“ bağlı şeklinde cevaplayabiliriz. Minik kuşunuzun konuşması  onu aldığınız süre zarfında gösterdiğiniz ilgiye ve size alışmasına bağlı olan bir durumdur.

Eğitim Şart

Evinize aldığınız minik muhabbet kuşu nasıl eğitilir ve konuşturulur hakkında bilgi sahibi değilseniz minik kuşunuzun eğitimi hakkındaki ipuçlarını yazımızda bulabilirsiniz. Minik kuşunuza ele gelmeyi öğrettikten sonra konuşma eğitimini vermeye başlamanız gerekiyor. Minik kuşunuzun konuşma eğitimini almaya başlaması için en uygun zaman yavru olduğu zamandır. 35 – 45 günlük olan yavru kuşlar için eğitim zamanı gelmiş demektir. Minik kuşunuzun eğitimine öncelikle kafesinin yanına giderek aynı ses tonunda sürekli ismini söyleyerek başlayabilirsiniz. Muhabbet kuşları sahiplerinin net olarak söylediği tekrar eden kelimeleri dinlerler. Gün boyu kafesinde oyunlar oynayan minik kuşunuzun dikkati her zaman sizin üzerinizde olmasa da genellikle kafesinin bir köşesinden sizi takip eder. Sizi takip ettiği sırada kafese uzak veya yakın aynı ses tonunda basit bir kelimeyi 5 dakikalık periyotlarda yineleyebilirsiniz.

Minik Kuşunuzu Sıkmamaya Dikkat Edin

Minik kuşunuza bu basit kelimeleri 5 dakikadan uzun bir süre yinelemeye devam ederseniz minik kuşunuzun canı sıkılabilir. Aynı zamanda henüz yavru olan minik kuşunuzun canı oyun oynamak istediği için başka bir işle ilgilenerek sizi dinlemeyecektir. Dolayısıyla minik kuşunuza günde 2-3 seans 5 dakikalık sürelerde aynı ses tonunda basit bir sözcük ile konuşma eğitimi vermeye başlayabilirsiniz. Muhabbet kuşları kaç aylıkken konuşur sorusunun cevabı minik kuşunuzun yavruluk dönemini geçirdiği ilk 6 aydır. Yavru muhabbet kuşunuzla devamlı ilgilenir ve eğitimini aksatmazsanız onunla eğlenceli saatler geçirebilirsiniz.  Minik kuşunuza konuşma eğitimi verdiğiniz sırada doğru bilinen yanlışları yapmamanız gerekiyor. Örneğin, karanlık ortamda  konuşma eğitiminin daha rahat verileceği inancı yaygındır. Ancak karanlık ortamda minik kuşunuz tedirgin olacağından minik kuşunuz eğitime kapalı olacaktır.

Minik Kuşunuz Konuşmayı İnternetten Ses Kaydıyla Öğrenebilir mi?

Bazı muhabbet kuşu sahipleri kuşlarının internet üzerinden hazır ses kayıtları ile kuşlarına konuşmayı öğretmeye çalışırlar. Ancak internetten çeşitli video kanallarından  muhabbet kuşu konuşturma seslerini akşama kadar minik kuşunuza dinleterek bir kelimeyi öğrenmesini beklemek yanlış bir davranıştır. Minik kuşunuza günde 8-10 kez tekrar ettiğiniz kelime ve sevginiz ve ilginiz minik kuşunuzu daha çabuk konuşturur.

Acaba Minik Kuş Konuşacak mı?

Minik kuşunuza konuşma eğitimi vermeye başladıktan ortalama 3 ay sonra minik kuşunuz sizin ona öğretmeye çalıştığınız kelimeye benzer şekilde sesler çıkarıyorsa bu doğru yolda olduğunuzun işaretidir. Muhabbet kuşu konuşma belirtileri olarak adlandırabileceğimiz bu durumdan sonra minik kuşunuz taklit etmeye çalıştığı o kelimeyi doğru söylemesi minik kuşunuza verdiğiniz konuşma eğitiminde başarılı olduğunuzu gösterir. Minik kuşunuza konuşma eğitimi vermeye basit tek bir kelimeden başlamanız gerekir. Öğrettiğiniz ilk kelimeyi doğru söyledikten sonra ikinci kelimeyi öğretmeye başlayabilirsiniz. Minik kuşunuza öğretmek istediğiniz 4-5 kelimeyi öğrettikten sonra iki kelimeli bir sözcük öbeği öğretmeyi deneyebilirsiniz. Yavaş yavaş konuşma eğitimi verdiğiniz minik kuşunuz daha rahat konuşma öğrenmeye başlayacaktır.

Minik Kuşunuz Kaç Günde Öğrettiklerinizi Öğrenebilir?

Minik kuşunuz sizinle birlikte mutluysa ve psikolojisi iyi bir durumduysa yaklaşık 2-3 günde bir yeni bir kelime öğretebilirsiniz. Minik kuşunuza konuşma eğitimi vermeye başladıktan 7-8 ay sonra tam olarak ilgilendiğiniz minik kuşunuz 25 -30 tane kelime öğrenebilir. Ancak minik kuşunuza ilk öğrettiğiniz kelimeleri de unutmaması için tekrar ettirmeniz gerekiyor. Böylece, minik kuşunuzun kelime dağarcığını artırabilirsiniz. Eğer, aldığınız muhabbet kuşu erkekse ve bir üreticiden aldıysanız, yem kırmaya yani muhabbet kuşu yemi yemeye başladığı andan itibaren sizinleyse konuşma eğitimini daha rahat verebilirsiniz. Petshoptan satın aldığınız muhabbet kuşları da konuşur ancak petshop ortamında muhabbet kuşları sürekli ötme halinde yem kapma, birbirleriyle oyun oynama veya kavga halinde olduklarından konuşma eğitimine ilgileri daha az olabiliyor.

Minik Kuşunuzun En Sevdiği Kelimeler

Evet, yanlış okumadınız! Muhabbet kuşlarının çok sevdiği kelimeler var. Muhabbet kuşları bazı harfleri daha kolay taklit edebildiklerinden birtakım kelimeleri daha çok sevebiliyor.  Muhabbet kuşlarının en sevdiği kelimeler içinde Ş,S,C, Ç,P,K, Z ve J harfleri geçen kelimelerdir. Minik kuşunuza içinde bu harfler geçen kelimeleri öğreterek konuşma eğitimine başlayabilirsiniz. Pişt, boncuk, canım, cici, şaşkın, aşkım, çapkın, babacık, öpücük, koş koş, maviş, minnoş gibi kelimeler öğretebileceğiniz kelimeler arasında yer alıyor. Minik kuşunuza bu ve buna benzer kelimeleri öğrettikten sonra içinde yukarıdaki harflerden geçen sözcük öbeklerini kolaylıkla öğretebilirsiniz.

Minik Kuşunuza Konuşma Eğitimi Verirken Yapmamanız Gerekenler

Minik kuşunuza konuşma eğitimi verirken yapmamanız gereken bazı şeyler var. Minik kuşunuza konuşma eğitimi vermek istiyorsanız, sizinle ilgilenmesini sizi dinlemesini sağlayın. Minik kuşunuza konuşma eğitimi verirken onun kafesine top, ayna vb kuş oyuncakları koymanız ilgisini dağıtır, minik kuşunuza verdiğiniz konuşma eğitimi faydasız olur. Minik kuşunuzun kafesinde kuş oyuncağı olmazsa ilgisi dağılmaz ve size odaklanır. Minik kuşunuzun kafesine ayna koyduğunuzda minik kuşunuz kafesinde başka bir kuş olduğunu sanacağından aynadaki yansımaya ötecek, aynadaki yansımayla zaman geçirecek ve size olan ilgisinin çoğunu aynadaki yansımaya ayıracaktır. Böylece minik kuşunuza verdiğiniz konuşma eğitiminin yarısı boşa gidecektir. Ayrıca, minik kuşunuzun kafesine ayna,top vb kuş oyuncakları koyduğunuzda konuşmayı daha geç bir zaman aralığında öğrenir.

Minik Kuşunuzun Yanına Bir Arkadaş Almak

Minik kuşunuzun yanına canı sıkılmaması için bir arkadaş alma düşünceniz varsa minik kuşunuzun konuşma eğitimi bitene kadar bu düşüncenizi ertelemeniz gerekiyor. Muhabbet kuşunuzun yanına bir arkadaş aldığınızda bütün vaktini onunla oynayarak, onuna şakıyarak geçirecek, size olan ilgisi azalacaktır. Böylece minik kuşunuza verdiğiniz konuşma eğitimi boşa gidecektir. Eğer, minik kuşunuzun yanına bir arkadaş aldıysanız minik kuşunuzun konuşma eğitimi bitene kadar kafeslerini ayırın. Minik kuşunuza verdiğiniz konuşma eğitimi tamamlandıktan sonra onları birleştirdiğinizde minik kuşunuz arkadaşı ile ilgilenmekten verdiğiniz konuşma eğitimini unutabilir. Verdiğiniz konuşma eğitiminden sonra sizinle konuşmaya başlayan minik kuşunuzla mutlu ve eğlenceli günler diliyoruz…

Minik kuşunuzda bir gariplik sezdiyseniz, Muhabbet Kuşu Hastalıkları başlıklı yazımızı incelemenizi tavsiye ederiz.