Kapat
x

Muhabbet Kuşu Hastalıkları

Kuş cıvıltılarıyla uyanmak istediğiniz için evinize bir muhabbet kuşu aldınız. Her sabah kırların ortasında uyanıyormuşçasına onun cıvıltılarıyla uyanıyorsunuz ve yeni güne oldukça keyifli başlıyorsunuz. Minik kuşunuz son günlerde cıvıltısını sizden eksik ediyor ve sessiz sakin tüneğinin bir köşesinde oturuyorsa onun hasta olabileceğinden şüphelendiniz mi? Minik kuşunuz hastalanmış olabilir. Dört ayaklı dostlarımızın yanı sıra muhabbet kuşları da iyi bir bakım sağlanmadığından hastalanabiliyor. Muhabbet kuşu hastalıkları halsizlik ile kendini gösteriyor. Minik kuşunuz kafesinin en sığ köşesine gidiyor, tüneğinde sessizce oturuyor ve derin düşüncelere dalıyorsa hastalanmış olmasından şüphelenmeniz gerekir. Muhabbet kuşunuzun hastalandığını nasıl anlarsınız ? Minik kuşunuzu nasıl tedavi edebilirsiniz? Minik kuşunuz hastalandığı zaman en uygunu bir veteriner hekime götürmektir ancak kendi bildiğimiz bazı bilgiler ışığında tedavisine yardımcı olabiliriz. İşte minik kuşunuzun hastalanıp hastalanmadığını anlamanın ve tedavisi hakkında birkaç küçük tüyo…

>> Kuş Bakım Ürünleri

Minik Kuşunuz Halsiz  ve Kabarık Duruyorsa …

Muhabbet kuşu hastalıkları halsizlik ile kendini gösterir. Minik kuşunuzda halsizlik ve devamlı kabarık olma durumu varsa veteriner hekime gitmeden önce birkaç tane önlem alabilirsiniz. Minik kuşunuzda gözlemlediğiniz halsizlik ve kabarıklık durumu kritik hastalıkların arasında yer alır. Eğer, minik kuşunuz üşümüşse önce ayakları sıcaklığını kaybeder. Üşütüp üşütmediğini  anlamak için minik kuşunuzu elinize alarak ayaklarını kontrol ettiğinizde durumunu rahatlıkla anlayabilirsiniz. Minik kuşunuz halsiz, kabarık ve sürekli uyuyorsa bu durumun ilk nedeni uygun bakım şartlarını sağlayamadığınızdan kaynaklanır. Uygun bakım şartları içine minik kuşunuzun bulunduğu odanın sıcaklığı girer. Minik kuşunuzun bulunduğu odanın en düşük sıcaklığı 14 derece olmalıdır. Minik kuşunuzun bulunduğu odanın  İdeal sıcaklığı ise 18 derece ve üstü olmalıdır. Minik kuşu cereyanda kalabilecek yerde bakmamalısınız. Genellikle muhabbet kuşları cereyanda kaldığı için halsiz ve kabarık hasta duruşu sergilerler. Bunun tek çözümü minik kuşunuzun bulunduğu odanın sıcaklığını sabit tutmaktan geçiyor. Kuşunuzun bulunduğu odanın sıcaklık sorununu çözdüğünüzde sorunun diğer kısmını da çözmüş olacaksınız. 

Minik Kuşunuzun Yemi Nasıl?

Minik kuşunuzun halsiz ve kabarık durmasını istemiyorsanız, kuşunuzun yemine maksimum oranda dikkat etmelisiniz. Minik kuşunuza verdiğiniz yemin ideal karışımda olmaması, bayat olması,vitamin ve probiyotik eksikliği kuşunuzun bedeninin zayıf düşmesine yol açar. Minik kuşunuzun yemi ile ilgili bir sıkıntısı varsa bu halsizlik ve kabarık olma durumu ile size yansır. Bu durumu çözmek için muhabbet kuşunuza ideal bir yem karışımı vermeniz gerekir. Minik kuşunuz için doğru ve taze yem kullandığınıza eminseniz minik kuşunuza arada yumurta ve sebze maması da vermelisiniz. Ara ara A,B,E ve multivitamin desteği veriyorsanız yeterli bir bakım sağlıyorsunuz demektir. Minik kuşunuzun ideal yem karışımı %30 kanarya yemi, %15 beyaz darı, %20 sarı darı, 15% kırmızı darı, %10 yulaf, %1 nijer, küçük çekirdek gibi tohumlardan oluşmalı veya %40 kanarya yemi, %20 beyaz darı, %20 sarı darı, %20 yulaf olmalıdır. 

Minik Kuşunuz İshal mi … 

 

Muhabbet kuşu hastalıkları ishal olarak kendini gösterebilir. Minik kuşunuzun durumu biraz daha ciddileştiyse yani kabarıklığın ve halsizliğin yanı sıra ishal de varsa işler biraz daha karmaşık bir hal alır. Minik kuşunuzun bakımını da kısmen değiştirmeniz gerekir. Eğer, minik kuşunuzda ishal de varsa ilk olarak bulunduğu odanın ısısını sabitlemeniz gerekir. Aynı kafeste başka bir kuşunuz  daha varsa hasta olan kuşunuzu ayırmanız gerekir. İshal olan minik kuşunuzun yeminde değişiklik yapmanız gerekir. Aspur yani kanarya yemi ve yulaf vermelisiniz. Minik kuşunuza sebze vermeyi bir süreliğine kesin. İshale iyi gelen meyvelerden bir dilim kuşunuzun kafesine asabilirsiniz. Minik kuşunuz ishal olduğuna göre ona probiyotik vermenin tam zamanıdır. Eğer,minik kuşunuz için evinizde probiyotik bulunmuyorsa kendi imkanlarınızla hazırlayabilirsiniz. Minik kuşunuza vereceğiniz probiyotiği 8 saat arayla tazelemeniz gerekir. Minik kuşunuza bir çay kaşığının dörtte biri kadar kuru mayayı suyuna karıştırarak hazırladığınız probiyotiği verebilirsiniz. İshal tedavisi için eğer çok geç değilse tüm bunları yaptığınızda minik kuşunuz toparlanacaktır. Öncelikle minik kuşunuzu bir veteriner hekim görmelidir. 

Minik Kuşunuz Mantara Yakalanmış Olabilir mi?

Muhabbet kuşu hastalıkları mantar en yaygın olan hastalıklar arasında yer alır. Minik kuşunuzun mantara yakalanıp yakalanmadığını anlamanın yolu çok basittir; minik kuşunuzun gaga altı ve yanları, ayakları, göz kenarları gibi bölgelerine bakarak anlayabilirsiniz. Minik kuşunuzun derisi sünger görünümündeyse veya tüyleri dökülüyorsa minik kuşunuz büyük olasılıkla mantara yakalanmış demektir. Minik kuşunuzun mantar olan bölgesindeki deri canlılığını kaybeder. Minik kuşunuzu tedavi ettirmediğiniz takdirde minik kuşunuzun bedeninde şekil bozuklukları meydana gelebilir. Muhabbet kuşunuz mantar hastalığına yakalandıysa bunun sebepleri arasında hijyenik olmayan yemleri kullanmanız, kafes temizliğine özen göstermemeniz, kuşunuzdaki A Vitamini eksikliği, aşırı sıcak ve nemli ortam, kuşunuzla aynı odadayken sigara içmeniz gibi pek çok sebebi vardır. Eğer, minik kuşunuzun bağışıklık sistemi zayıfsa veya kuşunuz henüz yavruysa mantar hastalığına yakalanma riski yüksektir. Minik kuşunuz mantar hastalığına yakalandıysa öncelikle bir veteriner hekimin görmesi şarttır. Ölü bölge sayılan hastalıklı kısımları oksijenli suyla ve kulak çubuğu yardımıyla temizleyebilirsiniz. Ardından veteriner hekiminizin tedavi için vereceği ilacı kullanarak minik kuşunuzu iyileştirebilirsiniz. 

Minik Kuşunuzu Mantardan Nasıl Koruyabilirsiniz ?

Mantar hastalığı öncelikle minik kuşunuzun gagasında başlar ve eğer fark etmezseniz hızlıca ayaklarına yayılır. Sonrasında ise mantar minik kuşunuzun hava keselerine geçiş yapar ve hastalık minik kuşunuzun ölümüne yol açabilir. Minik kuşunuzun kafesi, yem kapları, suluğu ve diğer aksesuarları hijyenik açıdan yetersiz kalırsa hastalık hızlıca yayılır. Minik kuşunuzun mantar hastalığına yakalanmasını istemiyorsanız, kuşunuzun kafesini haftada bir defa dezenfekte etmeniz gerekir. Yine aynı şekilde minik kuşunuzun suyunu kaynatılmış ılık su olarak vermeniz ve vitaminini hiçbir zaman eksik etmemeniz geçerli önlemler arasında yer alır. Hijyeni sadece kafes ortamında değil aynı zamanda kuşunuzun yemini de temiz tutmalısınız. Minik kuşunuz açık yemleri tükettiğinde istenmeyen sonuçların doğmasına yol açabilir. Bu durumda minik kuşunuzun mantar hastalığına yakalanması ve yakınlarındaki diğer kuşlara da bulaştırabilir. 

Minik Kuşunuzun Tedavisi Nasıl Olmalı?

Muhabbet kuşu hastalıkları tedavi yöntemi için öncelikle veteriner hekiminize danışmalısınız. Veteriner hekiminizin kanatlılar için reçete ettiği ilaçları kullanarak minik kuşunuzun iyileşmesini sağlayabilirsiniz. Unutmayın ki, minik kuşunuzun  ishal, mantar ve halsizlik ve kabarma hastalıklarının ayrı birer tedavi yöntemi bulunur. Veteriner hekiminizin tavsiyesi ve tedavi yönteminin dışına çıkmadığınız sürece minik kuşunuzu iyileştirebilir ve tekrar kuş cıvıltılarıyla uyanabilir, yeni güne keyif içinde başlayabilirsiniz. Minik kuşunuzun bakım şartlarını yerine getirdiğinizde onun hastalık sorunlarıyla karşı karşıya kalmazsınız. Minik kuşunuzun bakım şartları içinde kuşunuzun bulunduğu odanın belli bir ısıda olması, kuşunuzun yeminin doğru ve yeterli  oranlarda hazırlanması, yumurta ve sebze maması vermeniz, vitaminini eksik etmemeniz ve kafesini,yem kaplarını, suluğunu ve aksesuarlarını en az haftada bir kez dezenfekte etmeniz gerekir. Pek çok kişinin yaptığı pet shoplardaki bilgisiz kişilere muhabbet kuşu hastalıkları tedavi yöntemleri hakkında fikir sorma hatasına düşmemeli, minik kuşunuzun tedavisi ve tedavi seyri için veteriner hekiminize başvurmanız gereklidir. Minik kuşunuzun iyileşerek tekrar cıvıldaması dileğiyle..

Bir önceki yazımıza https://www.petcanlar.com/muhabbet-kusu-ele-alistirma link üzerinden ulaşabilirsiniz.

Vision Plastik Kuş Banyoluğu

Vision Plastik Kuş Banyoluğu

290.00 ₺
261.00 ₺