Kapat
x

Kedilerde Kusma Problemleri ve Nedenleri

Sokakta bir kedi veya köpek gördüğümüz de onları sevmemek için kendimizi zor tutarız. Hareketleri sırnaşmalarıyla çoğu insan da bunlara karşı gelemez ve onlarla ilgilenir sever. Evlerimizde de evcil hayvan besleme düşüncesi aklımıza girdiği anda bunun karşı koyulamayan bir fikir olduğunu fark edersiniz. Evcil hayvan beslemek, onları sevmek onlarla oyunlar oynamak her ne kadar güzel olsa da onlar da birer canlı oldukları için onlara daha dikkatli davranmamız gerekiyor. Evcil bir hayvana sahip olmak sadece onu beslemek ve onunla oynamak olmuyor. Hastalıklara karşı bilinçli olmamızı da gerektiriyor. Öyle ki, evcil hayvanlarımıza tıpkı çocuğunuz gibi bakmanız gerekiyor. Çoğu insanın evlerinde beslemekten keyif aldığı kedilerde de sıkça göreceğiniz olay kusma problemidir. Kedilerde kusma problemini birçok sebep tetikliyor olabilir fakat bunların çoğu zararsız sebeplerdir. Bunları kedinizi sık sık gözlemleyerek fark edebilirsiniz. Bu yazıda, kedilerde kusma problemi ve bunun olası nedenleri hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Tüy Topları

Kedilerde kusma nedenlerinden ilki tüy toplarıdır. İlk duyduğunuzda bunun ne olduğu konusunda kafanızda aşağı yukarı bir fikir oluşacaktır. Tüy topları kedilerin kendi tüylerini yalamasıyla ortaya çıkan bir sebeptir. Kediler kendi kendilerini yalarken vücudunda bulunan tüyleri dillerine takılır. Bu takılan tüyleri tüküremediklerinden yutarlar ve bu tüyler karınlarına gider. Karınlarında bulunan tüyler de topak olarak kedilerin kusmasına sebep olur. Bu durum, birçok kedide normal karşılanması gereken bir durumdur. Çünkü kedilerin tamamı tüylerini yalamayı bir alışkanlık haline getirir. Kedinizin tüylerini yalamasına engel olmanız imkansızdır. Ancak tüy toplarına karşı alabileceğiniz çeşitli önlemler söz konusu olabilir. Buna engel olmak için her hafta düzenli olarak kedilerinizin tüylerini fırçalayabilirsiniz. Fırçalama işlemi sonrası tüyler, yalandığında yutulması zorlaşan bir yapıya kavuşur. Böylece tüy topları artık kedinizin kusmasına neden olmaz. 

Çok Hızlı Yemek

İnsanlarda olduğu gibi hayvanlarda da hızlı yemek çoğu zaman sıkıntılara yol açar. Kedileriniz çok hızlı yemek yiyorsa kusma nedenlerinden biri de bu olabilir. Kediniz eğer hızlı yemek yediği için kusuyorsa buna çeşitli önlemler geliştirebilirsiniz. Her şeyden önce, kedinizi yemek saati sırasında gözlemleyin. Eğer normalden çok daha kısa bir sürede mamasını bitiriyorsa daha dikkatle gözleme devam edin. Aşırı hızlı yemesi, hem sindirim problemlerine yol açabilir hem de kusmasına neden olabilir. Eğer mamayla ilgili bir problem varsa mamanın markasını veya çeşidini değiştirmeyi düşünebilirsiniz. Mamanın miktarı da önemli bir etken olabilir. Ayrıca, bir takım yemek kapları alarak bu sorunu kökten çözebilirsiniz. Yemek kapları alışkanlığı edindiği zaman kedinizin yemek alışkanlıkları da normale dönecektir. 

Yeni Mama

Evinizde kedinizi beslerken mamasını sıkça değiştiriyorsanız bu değişiklik kedinizin midesinde rahatsızlığa sebebiyet verebilir. Kedilerinize mama alırken kuru mama aldıktan sonra yaş mamaya geçiş yapmanız da kedilerinizde kusmaya neden olabilir. Bu durumda tekrar kuru mama almanız en iyisi olacaktır. Hangi mamanın kediniz için daha uygun olduğunu belirlemek başlangıçta zor gelebilir. Bunun için veterinerlere başvurabilir ya da kedi bakımı konusunda tecrübeli olan hayvan sahiplerine danışabilirsiniz. Kedinizle aynı cins başka bir kedinin beslenme pratikleri sizin için de yol gösterici olabilir. Bunun için internette çeşitli platformlarda veya forumlarda konuya ilişkin tartışmalar başlatabilir, burada diğer hayvan sahiplerinin görüşlerine başvurarak kediniz için en doğru adımları atabilirsiniz.

Çimen veya Bitki Yemek

Kediniz evinizde eğer bitki bulunduruyorsanız bu bitkilerin yapraklarını yiyebilir. Bu elbette hem sizin hem de kediniz açısından istenen bir durum değildir. Bu bitkilerden bazıları kedinizin kusmasına sebep olabilir. Evinizdeki bitkilerinizin veya evinize alacağınız bitkilerin kedinize zarar vermeyenlerini tercih ederek kedinizin kusmasına sebep olacak bir etmeni daha ortadan kaldırmış olursunuz. Ayrıca, bitkilerinizin kediniz tarafından yenilmesini istemiyorsanız onu kedinizin ulaşamayacağı daha güvenli yerlerde muhafaza etmek daha doğru olacaktır. Böylece hem bitkinizi hem de kedinizi istenmeyen durumlardan koruyabilirsiniz.

Kedilerde Parazitler

Kedi sahipleri için kedilerin dışarı çıkması çoğu zaman kötü senaryoları beraberinde getirir. Bu açıdan, kedilerin dışarı çıkmasını önlemeye çalışırlar. Gerçekten de dışarı çıkan kediler için bir çok tehlike söz konusu olmaktadır. Kediniz sokağa çıktığında orada parazitler kedinizin vücuduna girip kedinizin kusmasına sebep olabilir. Özellikle solucan ve başka böcek türlerinden edineceği parazitler kedinizin sağlığına zarar verecektir. Kedinizin kusmuğunda ya da dışkısında solucan var ise veterinere giderek bu sorunu en doğru yoldan çözmeniz kediniz için en iyi yol olacaktır. Böyle bir durumla karşılaştığınızda mümkün olan en kısa zamanda veteriner kliniğine ulaşmış olmanız, o an için böyle bir imkan yoksa telefon yoluyla veteriner hekime durumu bildirmeniz gerekir.

Midede tıkanma

Kedilerinizin kusma sebeplerinden en ciddi ve tehlikelilerinden birisi de midelerin de meydana gelen tıkanmadır. Kediler ağızlarına sığabilecek boyutta oyuncak, kağıt veya yabancı maddeleri ağızlarını alıp yutabilir. Eğer kedinizin bir şey yuttuğunu görürseniz ya da şüphe ederseniz kedinizi acilen bir veterinere götürmeniz en doğrusu olacaktır. Çünkü böyle bir vaka oldukça tehlikeli olabilir.

Zehirlenme ve Diğer Ciddi Rahatsızlıklar

Kedinizin kusma nedenlerinden bazıları zehirlenmesi veya ciddi rahatsızlıklar sebebiyle olabilir. Eğer kedinizin içeride ya da dışarıda zehirli bir şey yediğini düşünüyorsanız ve kusmuğunda kan veya kahve çekirdeğini andıran şeyler var ise kedinizi en kısa sürede bir veteriner hekime götürmeniz gerekir. Çünkü bu durum daha ciddi konuların belirtisi de olabilir. Kedinizin kusması her günü bulacak şekilde arttıysa ve önüne koyduğunuz yemekleri yemiyorsa bu durumda da veteriner hekime götürmeniz en doğru seçenek olacaktır. Çünkü burada da ciddi bir mesele söz konusu olabilir. Kedilerin kusma şekilleri fiziksel açıdan farklı şekillerde görülmektedir. Bu kusmaları anlamanız için kedinizi ne kadar çok gözlemleyebileceğiniz ortam olursa onunla ilgili erken teşhislerde de bu kolaylık sağlayacaktır. Konu ne olursa olsun kedinizle ilgili problemlerin çözümünde kedinizi iyi gözlemliyor olmanız çözüm yolunda size avantaj sağlayacaktır.

Akut Kusma

Kediler kendilerini yalarken dillerine tüyleri yapıştığı için bir miktar tüy yutarlar. Bu duruma normal bir kusma olarak bakıldığı için ve her zaman kediler tarafından gerçekleştiği için akut kusma denir. Akut kusma yapan kedilerde endişe edilmesine gerek yoktur. 1 ile 2 saat arası kedinize yemek vermemeniz kedinizin rahatlamasını sağlayacaktır.

Aralıklı olarak Kusma

Aralıklı olarak kusma çok tehlikeli bir durumdur. Aralıklı kusmaya neden olacaklar yiyecek kaynaklı alerjiler, tümörler ya da ülser tarzı rahatsızlıklardır. Kediniz aralıklı olarak kusmaya bir günden fazla süredir devam ediyorsa en kısa sürede kedinizi veterinere götürmenizi öneririz. Kedilerde kusma ciddiye alınması gereken bir problemdir.

Kan Kusma

Kusma çeşitleri arasında en ciddisi kan kusmadır. Tümörler kan kusmaya çok büyük bir şekilde etki edecektir. Bunun yanında kediniz zehirlenme ya da iç kanama geçiriyorsa kan kusması olacaktır. Kedinizi dikkatli bir şekilde inceleyip bu belirtileri gördüğünüz anda en kısa sürede veteriner hekime gidip kediniz ile ilgili gerekli tedaviye başlanması büyük önem arz etmektedir.

Bir önceki yazımıza https://www.petcanlar.com/kopek-kulubeleri-boyutlari-nasil-olmalidir linkinden ulaşabilirsiniz.

Doggy Dolly Dress XSmall

Doggy Dolly Dress XSmall

530.00 ₺
477.00 ₺
Lepus Seramik Kedi Mama Kabı 250 Ml

Lepus Seramik Kedi Mama Kabı 250 Ml

149.00 ₺
134.10 ₺