Kapat
x

Kediler İçin Gerekli Vitaminler ve İçerikleri

Kediler için gerekli vitaminler ve içerikleri bulunmaktadır. A, B1, B2, B5, B6, B12, C, D, E, H, K Kedi hastalıklarının önlenmesi ve tedavisi için kullanılır ve vitaminler Çok fazla verilmemeli sadece yeteri kadarı. İyi bilinen kelime "vitamin" Latince "vita" - hayat  anlamına geliyor. Bu çeşitli organik bileşenlere kazara öylesine bir isim verilmemiştir: Vitaminlerin vücudun hayati aktivitesindeki rolü son derece büyüktür. Vitaminler, kedinin vücudundaki tüm fizyolojik işlemlerin yoğunluğunu arttırma, dış çevrenin olumsuz etkilerinden korunma, bulaşıcı hastalıklara karşı direnci arttırma ve hastalık sırasında hızlı bir iyileşmeye katkıda bulunma yeteneğine sahiptir. Kedinin vücudundaki vitaminlerin yokluğu veya eksikliği en önemli fonksiyonlarından bazılarının çalışmamasına yol açar. 

Kedi Vitaminleri ve İçerikleri

Proteinler, yağlar, karbonhidratlar ve mineral tuzları- ana besinlerle karşılaştırıldığında vücudun çok az miktarda kediler için gerekli vitaminler ve içeriklere ihtiyaçları vardır: günde sadece birkaç yüz miligram. Ancak bu küçük miktarlarda bile, vitaminler metabolizmayı olumlu yönde etkiler, uygun büyümeyi, gelişmeyi, üremeyi teşvik eder, genel durumu olumlu yönde etkiler, çeşitli hastalıklara karşı direnci arttırır- hem bulaşıcı hem de bulaşıcı olmayan, kas, kemik, kan ve diğer vücut sistemlerini güçlendirir, dahası, birbirlerine bağlı olarak hareket ederler.

Halen 30'dan fazla vitamin bilinmektedir. Latin alfabesinin büyük harfleriyle belirtilirler: A, B, C, vs. Vitaminler A, B, C, D, E, eksikliği en sık görülen ve vitamin eksikliği ve hipovitaminoz hastalığına yol açan hayvanlar için özellikle önemlidir.  Hipovitaminozis, kedi vücudun günlük ihtiyacından daha az günlük vitamin alırsa ortaya çıkar. 

Hayvan uzun süre gerekli miktarda vitamin alamazsa, vitamin eksikliği oluşur. Ancak kedilerde vitamin eksikliği ve hipovitaminoz, kuru ve yaş mamalarda, yeterli miktarda vitamin bulunmadığında’da gelişebilir. Bu hastalıkların gelişmesinin nedeni, çeşitli faktörlerin etkisi altındaki vitaminler için vücudun artan bir ihtiyacı olabilir: düşük ya da yüksek hava sıcaklığı, doğum sırasında, yavru kedileri beslerken. Buna ek olarak, vitamin eksikliği, kedinin antibiyotik ve sülfonamid ilaçları aldığı, kimyasal yapıları nedeniyle, vitaminlerin parçalanmasına neden olan çeşitli bulaşıcı hastalıkların yayılması sırasında veya sonrasında, helmint varlığında gastrointestinal yolun bozulması nedeniyle gelişebilir Bir hayvanın vücudunda. Daha sonra, ana vitaminleri ve bunların kedinin vücudundaki etkilerini değerlendireceğiz.

Kediler İçin Gerekli Vitaminler ve İçerikleri: A vitamini

A Vitamini (veya karoten) her zaman kedinin vücudu için gereklidir. Yemeğe sindirim kanalından girdikten sonra kana karışan karoten, A vitamini aktivitesini gösterir, parçalanır ve A vitamini verir. 

A vitamini keşfi, aşağıdaki koşullar altında gerçekleşir. Fareleri ve yağsız eteri besleyen köpekleri beslemeye yönelik deneyler hayvanları çeşitli hastalıklara yöneltti. Hastalık gözlerdeki iltihaplanma, kilo kaybı, büyüme geriliği ile kendini gösterdi. Tüm hastalıklar hayvanların ölümüyle sona erdi. Hastalığın belirtileri yalnızca hayvanlar az yağlı yiyeceklerle beslendiğinde geliştiğinden, bilim adamları gıdanın yağdan arındırılması sırasında yaşam için bazı önemli ve gerekli maddelerin uzaklaştırıldığı sonucuna vardılar. Bu maddeye A Vitamini adı verildi. Aynı zamanda bilim adamları havuç, domates ve pancarda belirgin bir A vitamini eksikliği belirtisi olan besledikleri hayvanlar için bir tedavi geliştirdiler. Kırmızımsı sarı pigment- karoten - provitamin A olarak adlandırıldı. A vitamini bazı hayvan organlarında ve hayvan ürünlerinde bulunur. 

Sığır ve domuz ciğeri- Deniz balıklarının karaciğeri, A vitamini ve et ürünlerinde en zengindir. A vitamini içeren ana ürün, çiftlik hayvanlarının süt yağıdır. Sütten elde edilen tereyağı aynı zamanda A vitamini açısından da zengindir. Ancak, yılın farklı zamanlarında elde edilen süt ürünlerinde A vitamini içeriği aynı değildir. Yani, yaz tereyağı 1 g başına 200 IE, kış aylarında ise- 1 g başına en fazla 15-30 IE içerir. Yumurtalarda, yumurta sarısında çok fazla A vitamini vardır, ancak içeriğin yüzdesi de mevsime bağlıdır. Karoten kaynağı bitkilerin yeşilidir: yonca, çayır ve orman bitkileri, ayrıca kök bitkileri: havuç, pancar, balkabağı vb. Meyveler ve bazı sebzeler karoten bakımından daha az zengindir.  

Akut A Vitamini

A Vitamini, kedinin vücudu için normal görme (retinanın görsel purpurasının bir parçasıdır), büyüme (yavru kedi), normal cilt durumunu, derisini vb. Korumak için gereklidir. Akut A vitamini eksikliğinden kaynaklanan hastalık A vitamini eksikliği olarak adlandırılır. Bu durumda, yavru kedi bodur, ağırlıkları azalır, cilt lezyonları, gözün mukozaları, akciğerler, bronşlar, trakea, genital bezler ve diğer organlarında gelişir.

Vitamin eksikliğinin spesifik bir belirtisi göz hastalığıdır. Bu durumda, gözlerin mukoza zarında, lakrimal bezlerin fonksiyonlarını ihlal eden ve gecikmeli sekresyonda bir değişiklik vardır. Mukoza zarındaki bir değişiklik gözün korneasına zarar verir. Bu hastalığa kseroftalmi veya kuru göz denir. Daha sonra “gece körlüğü” adı verilen bir hastalık gelişir, yani, bir kedinin hayatında önemli bir rol oynayan alacakaranlıkta görme yeteneğinin kaybı. 

A vitamini eksikliği ile kedinin enfeksiyonlara direnci de zayıflar. Mikroplar ve virüsler çeşitli şekillerde hızla kedinin vücuduna nüfuz eder ve birçok doku ve organda ortaya çıkar. Sinir sisteminde ve genital bezlerin ve organların epitelinde, çoğu zaman üreme kabiliyetinin kaybına neden olan değişiklikler vardır.

Kediler İçin Gerekli Vitaminler ve İçerikleri: B vitaminleri 

Bu vitamin grubunun en büyüğüdür. 20'den fazla farklı maddeye sahiptir. Doğru, bazıları iyi çalışılmış, bazıları ise daha az çalışılmıştır. Aşağıdaki B vitaminleri kediler için çok önemlidir: B1 (veya tiamin), B2 (veya riboflavin), B6 ​​(veya piridoksin), PP (veya nikotinamid), B5 (veya pantotenik asit), B12 vitamini (veya siyanokobalamin), B12 (folik asit). 

Kediler İçin Gerekli Vitaminler ve İçerikleri: B1 Vitamini 

B1 Vitamini (tiamin) bir antineürik vitamindir. Yetersizliği nedeniyle, sinir ve kas sistemlerine, endokrin bezlerine ve sindirim sistemine zarar vererek metabolik bir bozukluk gelişir. Özellikle sinir sisteminde belirgin değişiklikler meydana gelir. Polyneuritis, konvülsiyonlar, felç ile ifade edilirler. B1 Vitamini eksikliği, kedi sahiplerinin iş gücü zayıflığının, gecikmiş bakımların   bir kedide doğum sonrası komplikasyonların gelişmesine katkıda bulunur. 

B1 Vitamini, bitkisel kökenli yiyeceklerde önemli miktarlarda bulunur: tahıllar, kök bitkileri, meyveler, fasulye, fındık. Mayadada bu vitamin var. Genellikle kedilere hayvanların iç organlarından karaciğer, böbrekler ve kalp B1 vitamini bakımından zengindir. Kedi sahiplerinin hamilelik sırasında, yavru kedilerin beslenmesi sırasında, hastalık sırasında, karbonhidrat beslemesinde bir artışla, B1 vitamini ihtiyacının arttığını ve yemdeki yağın artmasıyla keskin bir şekilde azaldığını hatırlamaları gerekir.

B2 vitamini 

B2 Vitamini (riboflavin) hem bitki hem de hayvan dokularında bulunur. Ekmekçilik, bira, kuru maya, karaciğer, böbrek ve kalp bakımından zengindirler. Evde bakılan kediler için B2 vitamini kaynağı et ve süt ürünleridir.  B2 vitamini eksikliğinin belirgin belirtileri kedinin zayıflığı, sırtında tüy, dökülmesi özellikle (sakrumda) göz çevresinde, kulaklar ve göğüs, dermatit, mukoza zarlarında çatlaklar, göz kornealarında bulutlanma, keratokonjonktivit gelişimi, kas zayıflığı, kısmi uzuvlar. Vücut ısısı, azalmış solunum hızı ve kalp atışı. Yavru kedilerde, B2 vitamini eksikliğinin ilk işareti bodur olmalırıdır. Zamansız hareket etme ve alınmayan önlemler ile hayvanın ölümü gerçekleşir. Terapötik amaçlar için B2 vitamini, mukoza zarının iltihabı, emziren anne kedilerde meme çatlakları ve uzun süreli iyileşen yaralarda başarılı bir şekilde kullanılabilir. 

B5 Vitamini 

B5 Vitamini (pantotenik asit) bitki ve hayvan dokularında bulunur: bira ve un mayasında, karaciğerde, yumurta sarısında, pirinçte, havuçta, lahanada, patateslerde ve kedileri beslemek için kullanılan diğer birçok gıdada. Pantotenik asit, hayvanın vücudunda uygun metabolizma için gereklidir. Bir kedide bunların yokluğu ile birlikte, bir kedide dermatit, tüy dökülmesi ve çoğu zaman deri lezyonları meydana gelir. Genellikle keratit bu hastalıklara katılır, sinir sistemi lezyonları, böbrekler ve diğer organlardada görülür.

Kediler İçin Gerekli Vitaminler ve İçerikleri: B6 Vitamini 

B6 Vitamini (piridoksin), mayada, tahıllarda, karaciğerde, balıkta, yumurtalarda ve diğer yiyeceklerde bulunur. B6 Vitamini, kedinin vücudundaki proteinlerin ve yağların metabolizmasında rol oynar. Vitamin eksikliği, hamilelik sırasında kedilerde ve bazı sinir rahatsızlıklarında görülür. Yemdeki vitamin eksikliği kedilerde spesifik hastalıklara neden olur: epilepsi, bodur büyüme, anemi ve cilt hastalıklarına benzer nöbetlerin gelişmesi ile sinir sistemine zarar. Eksik vitamini yemeğe eklemek terapötik bir etkiye sahiptir ve bu vitamin eksikliğinin belirtilerini ortadan kaldırır.

B12 Vitamini 

B12 Vitamini (siyanokobalamin) sütte, yumurtada ve diğer yiyeceklerde bulunur; sığır karaciğeri ve böbrekleri en zengin olanlarıdır. B12 vitamini bitkisel gıdalarda bulunmaz. Bu vitaminin kedilerin vücudunda eksikliği oldukça yaygındır ve aşağıdaki sebeplerden oluşur: kırmızı kan hücrelerinin oluşumu geciktiği için kemik iliğinde çok sayıda olgunlaşmamış kan hücresi ortaya çıkar; Aynı zamanda, çok sayıda kırmızı kan hücresi parçalanır; bu fenomenlerle bağlantılı olarak kandaki hemoglobin içeriği keskin biçimde azalır. Doku oksidasyonu bozulmuştur. Kediler sinir krizi geçirir. Hafif vitamin eksikliği olan kedi uyuşukluğu vakalarında, mukoza zarlarında solukluk, susuzluk artışı, bağırsak hareketlerinde bozulma (kabızlık) ve idrara çıkma görülür. Kolik oluşur, karaciğer ve dalakda değerler artar.

B12 vitamininin vücuda verilmesi, sihirli bir iyileştirici etkiye sahiptir. B12 Vitamini, karaciğer fonksiyon bozukluğu, hematopoez bozuklukları ve kedilerin sinir sistemi için kullanılır. Ancak hatırlamanız gerekir – müdahale, yalnızca bir veteriner tarafından gerçekleştirilir.

C Vitamini 

C vitamini veya askorbik asit, metabolizmada önemli bir rol oynar. Askorbik asit, kedinin vücudundaki tüm enzimlerin etkisini aktive eder. C vitamini doğada yaygındır. Özellikle çiğ sebzelerde, meyvelerde, kuşburnunda. Askorbik asit, çiftlik hayvanlarında da bulunur. Karaciğer, hipofiz bezi, adrenal bezler, göz mercekleri bakımından çok zengindirler. Kas dokusunda biraz daha azdır askorbik asit. İnek sütünde az miktarda C vitamini bulunur. Askorbik asit, çeşitli bulaşıcı kedi hastalıklarının önlenmesinde ve tedavisinde önemli bir rol oynar. Hiç şüphe yok ki C vitamini anti-bulaşıcı vitamindir. Bazı zararlı bakterilerin büyümesinde ve hatta ölümlerinde bir yavaşlamaya neden olarak yavru kedilerin ve yetişkin kedilerin enfeksiyon etkisine karşı direncini arttırır. 

D Vitamini 

D vitamini keşfi, raşitizm ve osteomalazi gibi hastalıklarla ilgili çalışmalarla bağlantılı olarak 17. yüzyılda gerçekleşti. Bu hastalıklar aynı zamanda kedilerin karakteristik özelliğidir. Raşitizm özellikle yavru kediler buna eğilimlidir. Balık, deniz canlıları ve büyükbaş hayvanların karaciğeri bu vitamin bakımından en zengin olanıdır. Bitkiler, ultraviyole ışınlarına maruz kaldığında D vitamini içine geçen provitamin D'yi içerir. D Vitamini, kedinin vücudunda fosfor ve kalsiyumun tutulmasına ve bunların kemik dokusunda birikmesine katkıda bulunur. Yiyeceklerde D vitamini yokluğunda veya yetersiz olduğunda, yavru kedide raşitizm gelişir: kemikler esnekleşir, yumuşaklaşır, dişler zayıflar, sindirim bozulur.

Kediler İçin Gerekli Vitaminler ve İçerikleri: E Vitamini 

Yunancadaki vitaminin adı “doğuma katkıda bulunmak” anlamına gelir. E Vitamini temel olarak bitkilerde ve - çok küçük miktarlarda - hayvansal dokularda, çoğunlukla karaciğerde bulunur. E vitamininin ana “tedarikçisi” bitkisel yağlardır. Farklı besinlerin hayvanların üreme süreci üzerindeki etkilerini inceleyen araştırmacılar, yetişkinlerin bir sütle uzun süreli beslenmelerinin yavruları çoğaltma yeteneğinin kaybına neden olduğu sonucuna varmışlardır. Kısırlık, görünüş ve durum bakımından oldukça sağlıklı olmasına rağmen hayvanlarda meydana geldi ve cinsel arzu normalden sapmadı. Daha sonra, kısırlık nedeninin tokoferol- E vitamini adı verilen özel bir maddenin gıdalarında eksik, veya hiç olmadığı ortaya çıktı. 

Kedilerde E-vitamini eksikliği veya hipovitaminozu başlangıcı farklı şekilde ilerler. Böylece, 1-3 ay sonra kedilerde testislerde değişiklikler gelişir, sperm yok olur, üremesi durur. Kedilerde, cinsiyet bezi normal halini ve fonksiyonunu korur, ancak 2-3 hafta sonra, gebe kalması durumunda, vitamin eksikliğinin bir sonucu olarak, fetüsün normal gelişimi bozulup ölümüne neden olur. E-vitamini eksikliğinin bir sonucu olarak kedilerin kısırlığının tedavisi zor, kedilerin kısırlığı tedavi edilebilir. 

Bir E vitamini kediye enjekte edilirse, yeni jenerasyon üreme yeteneğini yenileme ihtimali vardır.  Fetal gelişim sırasında bir kedi için acil olarak E Vitamini gerekir. Aynı zamanda normal bir doğum sağlar. Doğum sonrası hastalıklar için radikal bir ilaçtır. Kedilerde E-vitamini eksikliğinde sadece kısırlık görülmez. Kas sistemi işlevlerini kaybeder, merkezi sinir sistemi etkilenir, hayvanın genç yaşına rağmen, uzuvların parezi ve felç gelişebilir.

>> Kedi Sağlık ve Bakım Ürünleri

Kediler İçin Gerekli Vitaminler ve İçerikleri: H Vitamini (Biotin) 

H Vitamini (biotin) birçok gıdada bulunur ve hayvanların bağırsaklarında da sentezlenir. 

Beslenme programında büyük miktarda çiğ yumurta akı içeren kedilerde cildin kepeklerle kaplandığı, tüylerin parlaklığını yitirdiği ve döküldüğü ve nöromüsküler rahatsızlıkların ortaya çıktığı uzun zaman önce belirtilmiştir. Bu hastalığın nedeninin araştırılması, bu vitaminin keşfedilmesine yol açtı ve kedilerin beslenme düzenine maya veya karaciğer eklemesi durumunda, bu, yukarıdaki semptomların gelişimini önlediği ortaya çıktı. 

K Vitamini 

Bu vitamin ismini “pıhtılaşma” (kan) anlamına gelen kelimeden almıştır. K vitamini tavuklar üzerinde yapılan deneylerde keşfedilmiştir. Normal kuşlarda, deney yapmak için verilen yaralardan kanama 1-10 dakika sonra durmuşsa, hastalarda kan uzun süre akmaya devam etmiştir. Bunun sebebinin mamada (K vitamini olarak adlandırılan) özel bir maddenin bulunmaması ve bunun sonucunda kan pıhtılaşma yeteneğinin keskin bir şekilde azaldığı ortaya çıktı. Hemorajik diyatez, mamada K vitamini olmadığında kedilerde gelişir: cilt altındaki kanamalar, periton boşluğuna, kaslara doğru. Kandaki protrombin içeriğindeki azalmaya bağlı olarak, kan pıhtılaşma süreci gecikir ve küçük yaralar bol kan kaybına neden olur. 

K Vitamini bitkilerin yeşilliklerinde, balık unu ve diğer hayvansal ürünlerde bulunur.

Bir önceki yazımıza https://www.petcanlar.com/kedilerde-kuru-mamanin-faydalari-ve-zararlari link üzerinden ulaşabilirsiniz.

Lepus Luxe Daisy Yatak Yeşil Large

Lepus Luxe Daisy Yatak Yeşil Large

900.00 ₺
810.00 ₺
Trixie Halsband Kedi Boyun Tasması

Trixie Halsband Kedi Boyun Tasması

290.00 ₺
261.00 ₺