Kapat
x

Yeni Doğmuş Kedi Bakımı

Bir yavru kedi sahiplenmeden önce mutlaka yeni doğmuş kedi bakımı ile tüm bilgilere sahip olmanız gerekmektedir ve unutmayın ki hiçbir anne yavrusunu bırakıp gitmez. Bunun için biraz gözlem yapmanız gerekmektedir. Yavru kediye dokunmadan ve bu büyük sorumluluğum altına girmeden önce annenin çevrede olmadığından ve kedinin terk edilmiş olduğundan emin olmak gerekmektedir. Şayet bu gözlem gözden kaçılır ise bir annenin üzülmesine, bir yavru kedinin ise anne bakımından uzak kalmasına sebebiyet vermiş oluruz. Anne kediler genellikle beslenme, çevre kontrolü veya yavrularını koruma gibi faktörlerden dolayı uzaklaşabilirler ve yavrularını uzaktan kontrol edebilirler. Şayet yavru kediler, temiz, bir arada sessizce yatıyor ve karınları hafif şişkin ise anne kedinin onlarla ilgilendiği anlamına gelmektedir. Anne kedi, yavrularından uzaklaştıktan sonra başına kötü bir şey gelmedi ise (insan, hayvan saldırıları, trafik kazaları) mutlaka yavrularının yanına dönecektir. Bu yüzden yavru kedilere yardımcı olmak istiyor iseniz mutlaka birkaç saat gözlem yapmak kedilerin refahı açısından doğru davranış olacaktır. Ancak yavru kediler, bakımsız, sürekli miyavlayan ve karınlarında bir şişlik belirmiyor ise maalesef yavru kedilerin öksüz kalmış olma ihtimali yüksektir. Yeni doğmuş kedi bakımı ciddi özveri istemektedir ve bu kararı verdiyseniz artık onun annesi sizsiniz. Bu sorumluluğun bilincinde olarak yavru kedilere yaklaşmakta vardır.

Yeni Doğmuş Kedi Bakımı Mutlaka Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yavru Kedilerin Vücut Sıcaklığı ve İlk Yardım

Unutmayalım, bizler kedileri kediler bizleri sahiplenmektedir. Bu yüzden bir bebek gibi bizlerin ise bir anne olacağını bilerek el uzatmalıyız. İlk olarak bebeklerde olduğu gibi kedilerde de vücut sıcaklığına dikkat edilmelidir. Annesini kaybetmiş bir yavru kediyi elinize aldığınızda bakımsızlıktan ilk fark edeceğiniz şey, düşük vücut sıcaklığı olacaktır. 3 haftalıktan küçük yavru kedilerin vücut ısılarını koruyacak sistemleri çalışmamaktadır. İlk olarak yavru kediyi ısıtacak bir battaniyenin içine sarmalıyız. Ardından battaniyenin altına var ise sıcak su torbası, yok ise pet şişenin içine sıcak konularak ısıtılmalıdır. Ancak yavru kedinin bu sıcak su ile direk temasından kaçınmalıyız. Yavru kedi halsiz ve kendini bırakmış ise vücut ısı dengesini sağladıktan sonra kan şekerini arttırmaya çalışmalıyız. Bunun için yavaş yavaş beslenmesine dikkat edebiliriz. Bir su bardağına 1 tatlı kaşığı bal eklenerek veya 2 tatlı kaşığı şekerli su yapabilir ve 4-5 damla kadar ağzına damlatabiliriz. Eğer yavru kedi yutkunamayacak halde ise balı parmağınızla ağız kenarına sürerek yalanma refleksini oluşturmayı deneyebiliriz. Bu işlemlerden hemen sonra bir veteriner klinikten destek almalıyız. Buradaki amaç hem genel muayeneyi yapmak hem de bakım metotlarını detaylı olarak öğrenmek olacaktır.

 Tüm genel ayrıntılarını öğrendikten sonra kediye ufak bir kutu (veteriner öneride bulunmadı ise) hazırlamalıyız. İçine bir battaniye yerleştirmeliyiz ve kediyi içine koyabiliriz. Çok ışık almayan odada 18-21⁰C’de yavru kedinin iyi olmasına yardımcı olacaktır. Yeni doğmuş kedi bakımında, yavru kedi 4 haftalık olana kadar vücut ısısı düzenli olarak kontrol edilmelidir. 

Yeni Doğmuş Kedi Bakımı: Beslenme

Kedilerde beslenme deyince ilk akla gelen pastörize inek sütü olmaktadır. Ancak inek sütü yavru kedilerde besleyici olmamakla birlikte ishal olmalarına neden olmaktadır. Bu yüzden en kolay ve kedinin sağlığına destek sağlayan toz süt ile yapılmalıdır. Bunun için toz sütü veteriner kliniklerden temin edilebilmelidir ve yavru kedi biberonları ile kedinin beslenmesine yardımcı olunmalıdır. Şayet toz süt bulamaz isek, keçi sütü yardımcı olacaktır.Biberonun içine süt tozunu hazırladıktan sonra yavru kedimizin baş tarafı hafif yukarı olacak şekilde eğimli ve sırt üstü yatar pozisyonunda elimize almalıyız. Ardından biberon 45 derece açı ile tutularak yavru kedinin beslenmesine yardımcı olmalıyız.

Ortalama bir yavru kedi, 100gr’lık vücut ağırlığı için 30ml süte ihtiyaç duymaktadır.1 haftalık olan yavru kediler 2 veya 3 saatte bir, 2 haftalıklar 4 veya 6 saatte bir, 3 haftalık ve sonraki aylık kediler ise 6 veya 8 saatte bir beslenmelidir. Yeni doğmuş yavru kedi bakımında, yavrunun gelişmesi hızlı değilse ve öğünlerin yeterli gelmediğini düşünüyorsanız ek öğünler verebilirsiniz. Bunun dışında zorlayarak vermemeye özen göstermeliyiz. Burada karın şişkinliği görsel uyarı olmaktadır.
Besleme sonrası oluşabilecek mide gazları için yeni doğmuş bebeklerde olduğu gibi yavru kedilerde de sırtına hafifçe vurarak bu gazı çıkarmayı deneyebiliriz.
4-5 haftalıktan büyük yavru kedilerin süt ile beslemekten ziyade yavru kedi konserve mamaları ile beslenmesi daha doğru olacaktır. Konservenin içindeki parçalar büyük geliyor ise rondodan geçirmeliyiz.

İdrar ve Dışkı Yaptırma

Anne kediler yavrularının idrar ve dışkı yapma isteklerini tetikleyebilmek için yavruların arka bölgelerini yalarlar. Yavru kedilerde ise bu uyarımı ıslak mendil yardımcı olacaktır. Her öğün sonrası nemli bir pamuk veya bebekler için olan alkolsüz ıslak mendil ile silinebilir. Ayrıca dışkılamasına yardımcı olabilmek için karın bölgesine de aynı anda masaj uygulanabilir. 
4 haftalıktan büyük yavrular kuma yapabilecek duruma gelmişlerdir. Başlangıç olarak kristal kum yerine bentonik denilen doğal üzerinde zaman geçirmesi sağlanmalıdır.

Genel Temizlik ve Parazit Kontrolü

Sokakta yardıma muhtaç gördüğümüz yavru kediler evimize aldığımızda birkaç gün yıkanmamalıdır. Yine bebekler için olan alkolsüz ıslak mendiller ile genel temizliği yapılabilir. Her öğün sonrasında mutlaka kedilerin ağız kenarları bastırmadan hafifçe temizlenmelidir. Bir haftadan sonra her şey yolunda gittiğine göre artık yavru kedimizi yıkayıp hemen kurutabiliriz. Yeni doğmuş kedi bakımında kulak içleri de unutulmamalıdır. Yoğun siyah kir fark ettik isek, bu durum kulak akıntılarının işareti olacağından mutlaka bir veteriner hekimden destek alınmalıdır.
Peki yavru kedimizde pire gördük isek ne yapmalıyız? Böyle bir durumda yavru kedinin ayı belirlenerek uygun bir pire ilacı alınmalıdır. Ancak pire ilacı kullanamayacak kadar minik ise pire tarağı ile mutlaka yavru kedimizi taramalıyız. Bu işlem için beyaz havlu veya bezin içine kedimizi koyarak yavaşça tarayabiliriz. İşlem bittikten sonra kullandığımız havlu veya bezi mutlaka atmalıyız. Pire sonrası bebekler için uygun olan şampuan yardımı ile yıkanabilir.
Bazı deri hastalıkları vardır ve bunların yavru kedimizde olup olmadığını anlayabilmek için vücut yüzeyini kontrol etmeliyiz. Bir bölgede kabuklanma, dökülme veya kaşınma hali varsa mutlaka veteriner hekime başvurmalıyız.

Bir önceki yazımıza https://www.petcanlar.com/yavru-kedi-tuvalet-egitimi link üzerinden ulaşabilirsiniz.