Kapat
x

Pug Özellikleri ve Bakımı

Pug ırkı köpeklerin, en eski köpek ırklarından biri olduğu bilinir. M.Ö 400 yılında Asya bölgesinde ortaya çıkan Pug cinsinin kökleri ile alakalı araştırmalar hala sürmektedir. Kısa tüylere sahip Pekingese türünden, türetildiği da öne sürülen teoriler arasında yer alır. Bir başka teori ise Bull dog türünden geliştirildiği yönündedir. Aynı zamanda Fransız Mastiff'i Dogue’de Bordeaux'nun minyatürü-küçüğü olduğu yönünde bir fikir öne sürmektedir. Sahibine karşı sevecen Pug köpekleri duygusal özelliklere sahiptir. Pug özellikleri arasında, iyi olmasının yanı sıra ısırmaya da eğilimli olduğu söylenebilir. Apartman dairesinde yaşaması ve bakımı uygun olduğu ifade edilir. Ev içinde genelde hareketli olduğu söylenmez. Bahçeli olmayan alanlarda da rahatlıkla yaşayabilen bir cins köpeğidir. 

Yoğun sıcak ve soğuk iklime dayanamazlar. Pug cinsi köpekler, düz bacakları ile kısa ve güçlü bir görünüme sahiptir.

Hareketi yüksek oyunlardan hoşlandığı söylenebilir.

Sağlıklı yaşamları için, düzenli aktivite yapmaları önem taşır.

Tüyleri kısa bir yapıysa sahiptir. Fırça ve taraklar ile kolay bir şekilde taranabilir ve gün boyu temiz kalır.

Yoğun şekilde havlamayan köpek cinsidir.

Yaşları ilerlese de boyutları büyük olmaz.

Pug ırkı özellikleri ve Pug bakımı ile ev içinde bakıma uygun özelliği ile dikkat çeker.

Pug Irkı Genel Özellikleri

Pug ırkı köpekler, ev hayatında bakılması için ilk sıralarda yer alır. Duygusal olan yapıları ile arkadaş canlısı bir köpek olduğunu söyleyebiliriz. Hareketli yapıları ile mutlu ve yaramazlık yapmayı severler. Aynı zamanda inatçı bir yapıya da sahiptirler. Zeki özelliklerinin yanı sıra, eğitim almaktan sıkılan bir yapıya sahip olduğunu söyleyebiliriz. Pug köpekleri sahiplerinin sesine alışıktır. Gereksiz yere havlamazlar, çocuklar ile de ev içinde güzel geçinirler. Başka insanlar ile de anlaşabilirler. Ama kıskanç bir yapısı gereği, başkalarını kıskanabilirler. Pug köpekleri tarihi olaylarda da çeşitli açılardan rol aldığı söylenebilir. Çeşitli tarihi isim tarafından tercih edilen ve bakılan bir ırktır. Bu gibi nedenler ile de Pug özellikleri ile tarihi bir öneme sahiptir.

Pug ırkını tarihte özel yapan olaylardan biri de; Pompey adlı Pug köpeği, 1572 yılında Prens William'a yaklaşan suikastçiye karşı uyarması olmuştur.

Aynı zamanda, Napolyon hapisteyken karısı Josephin'e Pug'ın tasmasına sakladığı yönünde gizli mektuplar gönderdiği söylenir.

AKC, ırkı 1885 yılında kabul etti. Ardından Pug ırkı popüler bir eşlik köpeği haline gelmiştir.

Pug günümüzde ise; bekçi köpeği ve küçük numaralar öğrenme konusunda, yetenekli olduğunu kanıtlayan bir cinstir.

Pug özellikleri arasında oldukça narin olması da dikkat çeker. Bu nedenle evde bakımı uygundur.

Yoğun sıcak-soğuklara dayanıklı değillerdir.

Pug ırkı düz bacaklara sahip yapısı ile kısa ve güçlüdür.  

Yüzlerindeki ifadeleri nedeniyle, yaşlı gibi görünürler.

Mevsimsel dönemlerde tüy dökerler.

Uykularına oldukça düşkün olduğunu söyleyebiliriz.  

Köpek maması yemeyi fazlasıyla severler.

Sağlıklı olmaları için, düzenli egzersiz yapmaları gerekir.

Pug özellikleri itibariyle, son derece mutlu, yaramazlık yapmayı seven, az da olsa inatçı yapıysa sahiptirler.

Çok zeki oldukları halde, eğitimden hemen sıkılabilirler. Onları köpek ödülleri ile eğitim almaya daha hevesli hale getirebilirsiniz. 

 Pug ırkı, sahibinin sesini tanırlar.

Fazla havlamazlar. Diğer hayvanlar ile iyi anlaşan Pug cinsi, çocuklar ile de güzel geçinirler.

Erkek Pug boyutları; 30 -  36 cm, Dişi Pug boyu; 25 - 30 cm, Erkek Pug Kilosu; 6 - 9 kg, Dişi Pug kilosu 6 - 8 kg şeklindedir.

Pug ırkı özellikleri boyutlarının küçük olması nedeniyle dikkat ister.

Pug cinsi köpekler, ön kolları kısa olduğu için iyi yüzemezler. Yüzmesi için, ona mutlaka bir köpek can yeleği takmanız gerekir.

 

Pug Karakter Özellikleri

Pug ırkı, genel özellikleri itibariyle, duygusal ve hassas bir köpektir. Fiziki boyutlarının kısa ve küçük olması, onun bakımı için bazı noktalara dikkat edilmesini gerektirir. Zeki ve akıllı olan Pug köpekleri, sıkılan bir yapıya sahip oldukları için, eğitime elverişli olmayabilirler. Bu nedenle, genellikle ev hayatında ve aile köpeği olarak tercih edilebilir. Pug çeşitli özellikleri ile de dikkat çeker. İnsanlar ve diğer hayvanlar ile iyi anlaşan Pug cinsi, kıskanç yapıları nedeniyle, başkalarını sahiplerinden kıskanabilir. Eve gelen misafirlerinizi kıskanacağını söyleyebiliriz. Pug özellikleri karakter tanımlamasında; zeki, duygusal ve kıskanç diyebiliriz. Sevecen ve hareketli Pug köpekleri, dost canlısı olduğu içinde herkesle anlaşabilir. Onunla ilgilenmeniz ve gerekli zamanı geçirmeniz daha sağlıklı olmasını sağlayacaktır.

 

Pug Irkı Bakımı

Pug cinsi köpekler, yüz görünümleri ile özellikle dikkat çeker. Yüzleri yüksek oranda kıvrımlıdır. Boyutları kısa olan Pug cinsinin, özellikle tüy bakımı dikkat çeker. Yüzünün kıvrımlı olması da hijyenik açıdan, düzenli temizlenmesini gerektirir. Yüzünde kırıntılar, tükürükler birikebilir. Bu da göz enfeksiyonları ve mantara neden olabilir. Kötü koku yayabilir, tahriş ve kızarma meydana gelebilir. Bu gibi nedenler ile yüz kıvrımlarının düzenli bir şekilde temizlenmesi sağlanmalıdır. Pug bakımı açısından, yüzü; cildi tahriş olmuş ya da kızardıysa, nemlendirici kremler uygulayabilirsiniz. Nemli bir pamuk yardımıyla, yüz kıvrımlarını yavaş bir şekilde temizleyebilirsiniz. Haftada en az bir defa da olsa temizlemeniz gerekir. Tabii ki daha kısa sürelerde de kirlenme durumuna göre temizleyebilirsiniz. Özellikle kirin, burun deliklerine ve gözlerine bulaşmaması gerekir. İnce bir tüy yapısına sahip olmaları sebebiyle kış günlerinde köpek kıyafetleri giydirerek sokağa çıkarken üşümelerini engelleyebilirsiniz. 

 

Tüy bakımı da, Pug bakımı arasında dikkat edilmesi gereken bir ayrıntıdır. Pug cinsi köpeklerin, diğer köpeklere oranla daha fazla su ihtiyacı vardır.

Kuru havalarda, kış ve yaz mevsiminde su ihtiyacına dikkat edilmelidir. Şebeke suyu yerine, temiz su içmesine özen gösterilmelidir. Şebeke suyunun içindeki maddeler, sağlığını etkileyebilir.

Nefes darlığı olan Pug köpeklerin, yaz aylarında öğlen sıcaklarında egzersiz yaptırmamalıdır.

Dondurma, soğuk olmayan su gibi çeşitli soğuk içecekler Pug köpeklerine sıcaklarda iyi gelir.

Soğutma minderi de yaz aylarında önerilebilir.

Soğuk havalardan etkilenen Pug cinsi için, kış aylarında da havanın durumuna göre egzersiz yaptırılmalıdır. Aksi takdirde hipotermi olabilir.

Bahar aylarında ise alerjik reaksiyonlar gösterebilirler. Çiftleşme dönemine girebilir. Bu durum özellikle, huysuzluk ve kaçma girişimi yapabilir.

Pug bakımı yavru ve yetişkinlere göre değişebilir. Pug cinsi yavru köpekler, 1 yaşına gelene kadar tüylerini az dökerler. Daha sonra ise, 1 ile 1,5 yaş sınırından sonra tüy dökmeleri artar.

Pug köpeğinizi yıkarken, suyun sıcaklığından dökülecek tüyleri daha erken dökülebilir. Dişi Pug köpekleri, kısırlaştırılmış ise, belli bir dönem hormonların dalgalanmasından dolayı aşırı tüy dökebilir.

Aşırı tüy döktüğü için, üç günde bir tarama yapılabilir. Ayrıca düzenli olarak tırnak makasları ile tırnak bakımlarının yapılması da önemlidir. 

 

  

Pug Irkı Eğitimi ve Sağlığı

Pug ırkı köpekler, zeki olmalarına rağmen eğitim için uygun değillerdir. Çünkü eğitime karşı, sıkılan bir yapıya sahiptirler. Bu nedenle genellikle ev hayatında tercih edilen, aile köpeği olma özelliği ile dikkat çeker. Ama tabii hareketli yapıya sahip olduğu için eğitimi de bu yönde onu sıkmadan çeşitli şekillerde yapılabilir. Çeşitli hastalıklara karşı ise sağlıklı bir yaşama sahip olması için, düzenli bakımı ve sağlık kontrolleri önem taşır.

Pug özellikleri itibariyle fazla tüy döker. Omega yağ asidi gibi takviyeler ile tüylerinin fazla dökülmemesini sağlayabilirsiniz. Böylece tüyleri daha kuvvetli olacaktır.

Pug ırkı, günde, kilo başına 1,5-2 litre su içmesi gerekir.

Şebeke suyunun içindeki maddelerde nedeniyle, hazır su içmesi sağlanmalıdır.