Köpek Hastalıkları
İşten eve döndüğünüzde kapının dibinde kuyruğunu çılgınca sallayarak sizi bekleyen patili bir dostunuz var. Evinizin kapısını açtığınızda sevinçle üstünüze atlayan eve geldiğiniz için sizi sevinç içinde karşılayan bu dört ayaklı dostunuz hastalanırsa? Köpek hasta olursa ne yapılmalı sorusunun cevabı elbette ki köpeğinizi veteriner hekiminize götürmek olmalıdır. Nasıl biz insanlar hastalandığımızda doktora giderek hastalığımıza çözüm arıyorsak sevgili kuçularımız da hastalandıklarında veteriner hekime görünmeliler hem de zaman kaybetmeden … Köpek hastalıkları isimleri hakkında bilginiz varsa köpeklerin hastalıkları hakkında bir parça bilginiz vardır. Köpek hastalıkları hakkında hiçbir bilginiz yoksa işte size yardımcı olacak birkaç küçük bilgi kırıntısı …
Patili Dostunuz Hangi Hastalıklara Yakalanabilir?
Köpek hastalıkları isimlerini biliyorsanız patili dostunuzun hangi hastalıklara yakalanabileceği hakkında bilginiz vardır. Patili dostlarımızın yavruluktan itibaren sıklıkla yakalandığı hastalıklar arasında köpek gençlik hastalığı, Parvovirüs (kanlı ishal), deri hastalıkları, köpeklerde els hastalığı, mide hassasiyetleri gibi hastalıkları ortaya çıkar. Patili dostlarımızı hastalıklardan korumak için günü gelen aşıları zamanında yaptırdığınızda hastalıkların önüne geçebilirsiniz. Tedavisi olmayan bazı hastalıklar dışında patili dostunuzu önleyici tedavilerle hastalıklardan koruyabilirsiniz. Köpekleri öldüren hastalıklar arasında kanlı ishal, gençlik hastalığı, bulaşıcı karaciğer hastalığı,köpek nezlesi ve barınak hastalığı gelir. Patili dostların sahipleri kanlı ishalin aşısız köpeklerde ölüme yol açtığını bilirler. Patili dostunuzu kanlı ishalden korumak istiyorsanız köpeğiniz henüz 45 günlükken yaptıracağınız Parvovirüs aşısıyla köpeğinizi koruyabilirsiniz. Aşılı patili dostlarınızın kanlı ishale yakalanma olasılıkları yoktur. Patili dostunuzu sahiplendikten sonra veteriner hekiminizin düzenleyeceği aşı takvimine ve patili dostun hijyenine dikkat ettiğiniz sürece herhangi bir hastalığa yakalanma riski yoktur. Evinizde birlikte yaşadığınız patili dostunuzu sokakta özgürce yaşayan köpeklerin yanına sokmamaya dikkat etmeniz gerekir.
>> Köpek Sağlık ve Bakım Ürünleri
Patili Dostunuz İştahsızsa
Köpek hastalıkları iştahsızlık halsizlik belirtileri ile ortaya çıkar. Patili dostunuzun halsiz ve iştahsız olmasının en önemli nedenlerinden biri enfeksiyonlardır.Bu hastalıklar, barınak hastalığı da denilen Kennel Cough, sıtma, kalp kurdu, köpek gençlik hastalığı veya kanlı ishal olabilir. Patili dostunuzda ateş,burun ve göz akıntısı, öksürük ve halsizlik gibi belirtiler varsa köpek genç hastalığı geçiriyor olabilir. Tedavisi mide bulantısını önleyen ilaçlar, serumlar ve antibiyotik ile yapılır. Patili dostunuz solunum yolları ile ilgili bir hastalık olan Kennel Cough’a yakalanmış olabilir. Patili dostunuzu veteriner hekiminiz, antibiyotik, bronkodilatör ilaçlar ve öksürük şurupları kullanarak tedavi edecektir. Patili dostunuzu elinizden geldiğince sivrisineklerden uzak tutmaya bakın. Sevgili kuçuyu sivrisinekler ısırırsa kalp kurdu hastalığına yakalanabilir. Patili dostunuza sivrisinek ısırığı ile bulaşan ve kalbinde kurtçuklar oluşmasına neden olan bir hastalıktır.
Patili Dostunuzun Halsiz Olmasına Metabolik Hastalıklar Neden Olabilir
Patili dostunuz sadece bulaşıcı hastalıklar ve enfeksiyon nedeniyle ortaya çıkan hastalıklar nedeniyle halsiz ve bitkin düşmez. Metabolik ve kronik hastalıklar nedeniyle halsiz ve iştahsız olabileceğini hiç düşündünüz mü? Patili dostunuzunda kalp hastalıkları, karaciğer hastalıkları,diyabet veya düşük kan şekeri olabilir. Patili dostunuz halsizliği ve iştahsızlığı konjestif kalp yetmezliğine bağlı olarak ortaya çıkabilir. Hızlı nefes alıp verme,halsizlik,yorgunluk ve iştahsızlık ana belirtilerdir. Tedavisi tamamen hastalığın durumuna göre değişir.Patili dostunuzun karaciğerle ilgili bir sıkıntısı olabilir. Yorgunluk , bitkinlik, depresyon, iştah kaybı, sarılık, karın ağrısı ve şişkinlik patili dostunuzda göreceğiniz hastalık belirtileridir. Veteriner hekiminizin vereceği ilaçlar, patili dostunuzun beslenme programında yapacağı değişiklikler ve durum ciddiyse ameliyat gibi tedavi yöntemleri vardır.
Patili Dostunuz Şeker Hastası Olabilir mi?
Şeker hastalığına sadece insanlar yakalanmıyor. Tıpkı biz insanlar gibi patili dostunuz da şeker hastalığına yakalanmış olabilir. Patili dostunuzda yorgunluk, bitkinlik, kilo kaybı ve susuzluk gözlemliyorsanız vakit kaybetmeden veteriner hekiminizin yolunu tutun. Veteriner hekiminiz şeker hastalığının etkilerini en aza indirerek patili dostunuzla huzurlu bir hayat sürmenizi sağlayabilir. Şeker hastalığının tedavisi beslenme alışkanlığında değişime gitmek ve insülin iğneleri kullanmaktan geçiyor. Patili dostunuzun şekeri yüksek olabilir ama bunun tam tersi de mümkün. Düşük kan şekeri yani hipoglisemi patili dostunuzda halsizlik ve bitkinliğe yol açar. Nöbetler de görülebilir. Bu gibi durumlarda patili dostunuzun tedavisi ciddiyete göre değişir ama sıklıkla kısa süreli tedaviler, glikoz veya mısır şurubu takviyesi yapılır.
Patili Dostunuz Hassas Bir Deriye Sahipse...
Köpek deri hastalıkları birçok hastalığın habercisi ve tetikleyicisi olabilir. Deri hastalıkları türden türe değişiklik gösterebildiği gibi patili dostunuzun vereceği tepki farklı olabilir. Patili dostunuz deri hastalıklarından birine yakalandığında önemli olan erken teşhis konması, önlem alabilmeniz ve veteriner hekiminizin tedaviyi doğru ve düzenli yapabilmesi. Patili dostunuzun yakalanabileceği deri hastalıkları arasında egzama, alerjik dermatit, anal kese rahatsızlıkları, impetigo, sıcak noktalar, kıl kökü iltihabı,pireler ve keneler,uyuz, maya dermatiti, cilt tümörleri ve yuvarlak kurt vardır. Egzama patili dostlarda en sık görülen hastalıklardandır. Patili dostunuzun cildinde tahrişe ve kepeklenmeye neden olan egzamanın birden çok nedeni vardır. Beslenme düzeni,aşırı protein yüklemesi ve tavuk içeren beslenme sistemlerinde egzama görülebilir. Golden Retriever ve Labrador Retriever gibi ırkların genetik yatkınlığı vardır. Yavru patili dostunuz göbüşünü açıp size sevdirirken gördüğünüz kızarıklıklar ve sivilce gibi kabartılar İmpetigo’nun habercisi olabilir. Bu minik yaralar genellikle patlar ve kabuk bağlar. Veteriner hekiminizin vereceği özel bir solüsyon ile iyileştirebilirsiniz. Köpek deri hastalıklarını takipte kalmak önemli..
Köpeğinizden Size Hastalık Geçer mi?
İnsanlarda köpek hastalığı olur mu demeyin. Çünkü olur. Patili dostunuzdan size bulaşabilecek hastalıklar var. Bunların başında Giardiyaz gelir. Giardiyaz bir çeşit ishaldir. Belirtileri ishal veya yağlı görünümlü dışkı, karın krampları, mide bulantısı ve kusma olarak görülebilir. Köpekler bu paraziti dışkılarından geçirebilirler. Bakteriyel olmayan ishalin en sık görülen nedenidir. Hastalık bir veya iki hafta sürebilir. Tedaviye iyi yanıt veren bir hastalıktır. Giardiyaz sadece köpekten değil kediden de geçer. Patili dostunuzdan size geçebilecek bir diğer hastalık ise Leptospirosis hastalıdığır. Ateş,baş ağrısı, kas ağrıları, ishal, mide bulantısı ve kusma gibi grip benzeri belirtiler gösterir. Patili dostunuzun kirli su içtiği zaman bu hastalığa yakalanmaları olası bir durumdur. Leptospirosis, su veya idrar yoluyla bulaşan ciddi bir bakteriyel enfeksiyondur. Patili dostunuzdan size Salmonellez bulaşabilir. Belirtileri ishal, ateş ve mide ağrısı olarak görülür. Patili dostunuzun dışkısından size bulaşabilir. Patili dostunuz çiğ et yiyorsa ortamdan ve yedikleri etten bu paraziti kapabilir. Salmonellez çok iyi bir tedavi gerektirir.
Patili Dostunuz Hastalandığında
Patili dostunuz hastalandığında kulaktan dolma bilgilerle kendiniz değil veteriner hekiminiz tedavi etmelidir. Patili dostunuzun bazı hastalıklarında ameliyat bile gerekebilir. Ameliyat gibi durumları veteriner hekiminizi ziyaret etmeden öğrenemezsiniz. Patili dostunuzun tedavisi için her gün serum alması veya klinik ortamında tedavisi gerekiyorsa evinizde bu tedaviyi sürdüremeyeceğinizden veteriner hekiminizin kliniğine gitmeniz gerekir. Küçük patili dostunuza serum vermek üzere damar yolunu veteriner hekim veya veteriner teknikeri değilseniz bulamayacağınızdan veteriner hekiminize her durumda ihtiyacınız var. Patili dostunuzun antibiyotik tedavisi gerektiren bir hastalığı varsa antibiyotik veteriner hekiminizin gözetiminde verilmeli. Eğer, evinizde bir patili dost yaşıyorsa veteriner hekiminiz en iyi dostunuz olmalı … Çünkü tedavinin anahtarı veteriner hekiminizde … Bol patili, bol oyunlu keyifli ve sağlıklı günler...
Bir önceki yazımıza https://www.petcanlar.com/kedi-mirildanmasi link üzerinden ulaşabilirsiniz.