Kapat
x

Kedilerin Doğum Öncesi ve Sonrası

Plasenta: Chorion ile uterus mukozasının (endometrium) kaynaşmasından meydana gelmiş, yavru ile anne arasında metabolik ve hormonal ilişkiyi sağlayan extraembriyonal bir dokudur .( Zardır ) 

Plasenta Zarının İşlevi:  Yavru ve anne arasında gıda ve gaz alış-verişini her iki tarafa ait damarlar arasında difüzyon yolu ile sağlayan zar yapısıdır. 

Plasentanın Foksiyonları : 

  1. Metabolizma organı görevini görür. 
  2. Solunum organı olarak hizmet eder. 
  3. Vitaminleri depo eder. 
  4. Hormon salgılar. 
  5. Bazı antikorları geçirir. 

B, C, D, E vitaminleri için geçirgen, A vitamini provitamin (karotin) halinde geçer, Suda eriyen vitaminler (B, C) yağda eriyenlere (A, D, E) göre daha çabuk geçerler.

Doğumdan Sonra veya Doğum Esnasında Plasenta Çıkmamasının Nedenleri Nelerdir? 

Çıkmayan bir plasenta çok ciddi korunamamıştır ve çözülmemiştir. Bir plasenta kedinin uterusunda (Rahim Yolunda ) parçalanmaya başlayacağından ve kedinin kan dolaşımına ve tüm vücuda yayılmasına neden olabilecek tehlikeli bir bakteriyel enfeksiyona neden olacağından, bir kedi için yaşamı tehdit edici bir durumdur. Plasentadan çıkamayan bir kedi derhal bir veteriner tarafından Müdahale edilmesi yolu ile plasentadan çıkarılıp tedavi edilmelidir . 

Fetüsler anne kedinin Rahmi ( uterusu ) içinde gelişir ve genellikle anne kediler bu durumda kraliçe olarak adlandırılır, her fetüs plasenta da içeren ayrı bir membranöz zarla çevrilidir. 

Normal doğum sürecinde, yavrular genellikle doğum kanalından çıkar ve hala plasentaya bağlıyken, anne kedi yavruyu doğurduğu anda içgüdüsel olarak yemeğe başlar. 

Ancak zaman zaman yavru kedi doğduktan sonra doğum kanalından geçecek olan plasenta olmadan doğarlar. Eğer yavru kedi plasentayla doğmazsa ve plasenta bir yavru kediden hemen sonra gelmezse, plasenta doğum kanalı veya rahimdedir demektir.

Kedilerde Doğum Esnasında Çıkmayan Plasenta Belirtileri :

 Bir evcil hayvan sahibini doğum esnasında çıkmayan plasenta’lardan dolayı uyarıcı niteliği olan birçok semptom vardır. 

İlk, ancak en az güvenilir olan ipucu, doğmuş olan yavru kedi sayısının ve geçen plasenta sayısının uyuşmadığıdır. Bu güvenilmez olabilir, çünkü anne kedinin bir veya daha fazla plasentayı yemesi nadir değildir. Kedilerin, diğer avcılarıda yavrulara doğru çekecek kokuları önlemek için içgüdüsel olarak yaptıkları düşünülmektedir. Geçen plasentaların sayısından emin olmak zor. Bir evcil hayvan sahibi, bir plasentanın çıkmamış olabileceği ihtimaline karşı uyanık olması gereken belirtiler şunlardır: 

Zayıflık 

Depresyon 

Aşırı Sıvı Kaybı 

Hızlı kalp Atışı 

Ateş

İştah kaybı

Şişmiş karın 

Odorous Lochia, doğumdan sonraki ilk günlerde genellikle kırmızımsı kahverengi olan vulvadan bir akıntıdır, ancak uterusa bir enfeksiyon bulaşmışsa yeşile dönüşebilir. 

Koyu kırmızı diş etleri 

Azalmış olan süt oranı

Bir haftadan fazla kanlı akıntı 

Rahim bakteriyel enfeksiyonu, genellikle E. Coli'den kaynaklanır. 

Septik metrit, uterusun (rahim) duvarının iltihaplanması 

Septik şok ölüm

Bazı uzmanların bu saydığımız semptomlar dışında nedenler göstersede en yaygın olarak bilinen sebepleri sıraladık sizler için .

Kedilerde Doğum Esnasında veya Sonrasında Çıkmayan Plasenta Nedenleri :

Çıkmayan plasentalar kedilerde oldukça nadirdir. Çıkmayan plasentalar bir kedide meydana geldiğinde, genellikle distosi olarak adlandırılan anormal derecede zor bir emeği takip ederler. Distosi, Anne kedinin doğum eyleminde bulunduğunda sağlıklı olmaması, bir ya da daha fazla yavru kedi doğurmayı zorlaştıracak pozisyonlarda olması durumunda, bir ya da daha fazla yavru kedi anormal derecede büyükse, bir ya da daha fazla yavru kedi doğduğunda ve doğması zor olduğunda ortaya çıkabilir. ve Batındaki yavruların sayısı alışılmadık derecede büyükse. Bu faktörlerden herhangi biri rahim içinde bir veya daha fazla plasentanın çıkmamasına neden olabilir.

Kedilerde doğum anında veya sonrasında çıkmayan Plasenta Tanısı :

Kediniz yakın zamanda doğum yapmışsa ve yukarıda listelenen semptomların bir kısmını veya daha fazlasını sergilemeye başlamışsa, kediniz büyük bir tehlikede olabileceği için derhal veterinerinizi veya bir veteriner acil servisini aramanız zorunluluğu var . Kediniz veteriner tarafından göründüğünde aşağıdakiler ortaya çıkacaktır.  Veterineriniz, kalp atışınızı dinlemek ve kedinizin vücut sıcaklığını almak dahil olmak üzere kapsamlı bir fizik muayene yapacak. Veteriner vulvayı inceleyerek, deşarjı gözlemleyerek ve koklayarak başlayacaktır. Enfeksiyon belirtilerini kontrol etmek için bir idrar tahlili yapılacaktır. Kedinizin kan dolaşımına yayılmış bir enfeksiyonu olup olmadığını belirlemek için kan testleri yapılacaktır. Muhtemel tutulan plasentayı bulmak için bir ultrason uygulanabilir. Çıkmayan plasentanın yerini belirlemek için bir ultrasona ek olarak veya bunun yerine X-ışınlarını deneyebilir.

Kedilerde Alıkonan Plasenta Tedavisi 

Kedinize çıkmamış bir plasenta teşhisi konması üzerine veteriner hekim, çıkmayan plasentanın geçmesini ve çıkmasını kolaylaştırmak için Rahim kasılmalarını uyarmak için ilk önce bir oksitosin enjeksiyonu kullanmayı seçebilir. 

Kediniz dehidratasyonla mücadele etmek için herhangi bir doğumdan sonra, özellikle de zor bir doğumdan sonra bir risk olan intravenöz sıvıları alır. Eğer oksitosin, kedinizin çıkmayan plasentayı çıkarmasına neden olmazsa, veterinerin çıkmayan plasentanın uterustan ( Rahimden ) çıkarılabileceği karın içindeki bir insizyon olan seliyotomi karın boşluğu diğer bir adıylada sezeryan adı verilen cerrahi bir prosedür gerçekleştirmesi gerekebilir. Enfeksiyonun ne kadar güçlü ve yaygın olduğuna bağlı olarak, daha fazla enfeksiyonu önlemek için veterinerin kedinizi kısırlaştırması veya yumurtalıkları ve uterusu ( rahmi  ) alması gerekebilir.  

Kedilerde doğum öncesi ve sonrasında çıkmayan  Plasentaların Geri Kazanımı :

Kedinizin rahatsızlığı büyük ölçüde, bir plasentayı çıkartamadıktan sonra kedinizin ne kadar çabuk veterinerlik tedavisi aldığına ve kedinizin gerek duyulan tıbbi veya cerrahi tedaviye bağlıdır. 

Siz ve veterineriniz çıkmayan plasentayı zehirleme başlamadan önce ve plasentayı keşfettikten sonra bir oksitosin dozundan sonra geçirdiyseniz, kediniz doğumdan sonra doğal olandan daha fazla iyileşme göstermeyecektir. 

Eğer kediniz oksitosin etkili olmadan önce bir enfeksiyon geliştirmişse, kediniz birkaç gün antibiyotik kullanabilir ve muhtemelen dinlendiği zaman uyuşuk olacaktır. 

Bir karın açma ameliyatı olan bir anne kedinin, ameliyattan sonra iyileşmek için bir hafta veya birkaç güne ihtiyacı olacak ve antibiyotik ve ağrı kesici ilaç tedavisi gerektirebilir. 

Veteriner hekiminiz, annenin ilaç kullanırken yavru kedilere bakmasının güvenli olup olmadığını veya yavru kedileri veteriner kliniklerinden veya evcil hayvan ürünleri satan mağazalardan sıkça satın alabileceğiniz kedi sütü tozları ile beslemeniz gerekip gerekmediğini size bildirecektir. 

Anne ve yavru kedilerinin veteriner tarafından kedinizin iyileştiğini ve enfeksiyonun azalıp azalmadığını incelemek için takip eden günlerde veya haftalarda tekrar muayene etmesi gerekir. 

 

 

Lepus Luxe Comfort Yatak Haki Large

Lepus Luxe Comfort Yatak Haki Large

1,345.00 ₺
1,210.50 ₺
Living World Plastik Merdiven

Living World Plastik Merdiven

66.00 ₺
59.40 ₺