Kapat
x

Kediler Neden Kusar Biliyor Muydunuz? | Kedi Kusması İçin Tüm Çözümler

Hayvan severlerin çok merak ettiği bir konu olan kediler neden kusar sorusunun tüm detaylarına yazımızda ulaşabilirsiniz. Evlerimizin neşesi, sokaklardaki dostlarımız, hatta hayat arkadaşımız kedilerimizle ilgili her gün yeni bilgileri sizlerle paylaşmaya çalışıyoruz. Bugün ise çok büyük bir kitlenin merak ettiği ve endişe duyduğu bir konu olan “kediler neden kusar” sorusunun yanıtlarını sizlerle paylaşacağız. Evinizde, bahçenizde ya da sokağınızda beslediğiniz kediniz zaman zaman kusuyor olabilir. Kusma eylemi ara sıra yaşandığında kediniz için genellikle endişe etmenize gerek yoktur. Çünkü kediler günün belli saatlerini kişisel temizliklerine ayırırlar. Bu temizlik esnasında kopan tüyler kedilerin midesine gitmiş olur. Dolayısıyla kediniz zaman zaman tüy yumağını midesinden çıkarmak için kusuyor olabilir. Ancak kedinizin normalden fazla kustuğunu, farklı renklerde kustuğunu ya da kustuktan sonra farklı davranışlar gösterdiğiniz gözlemliyorsanız zaman kaybetmeden bir veterinere götürmenizde fayda var.

Kediler Kusunca Ne Yapmak Gerekir?

Normal kusma durumları yaşandığında kedinize birkaç saat mama vermeyi keserek midesinin rahatlamasına yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca kedinize azar azar su vererek onu rahatlatabilirsiniz. Ancak kediniz aşağıda değineceğimiz farklı sebeplere bağlı kusma davranışlarında bulunuyorsa veteriner hekime danışmanızda fayda var.

Kedilerin Kusması Tehlikeli Midir?

Kedi sahiplerinin en büyük korkularından birisi olan “kedilerin kusması” çoğu zaman endişe verecek kadar tehlikeli değildir. Örneğin kediniz düzenli aralıklarla ve sık sık olmamak üzere kusuyorsa büyük ihtimalle yazımızın ilk kısmında değindiğimiz gibi, temizlik esnasında yuttuğu tüy yumağını kusuyor olabilir. Farklı hayvan türlerinde pek rastlanmayan kusma davranışını kediniz sık sık gösteriyorsa bu durum bazı hastalıkların habercisi olabilir.

Kediler Neden Kırmızı Kusar?

“Kedim Kan Kusuyor Ne Yapmalıyım” gibi bir soruyla endişe içinde yardım arıyorsanız, öncelikle bu durumun birçok sebebinin olduğunu söyleyebiliriz. Örneğin; kedinizin midesinde ya da bağırsaklarında bir sağlık problemi olabileceği gibi bir yaralanma dolayısıyla da kan kusuyor olabilir. Bu nedenle sakinliğinizi koruyarak en yakın veteriner kliniğine gitmenizi öneririz.

Kedilerin Kusma Şekilleri Nelerdir?

Kedilerin birçok farklı durumda kusma davranışını gösterebileceğine değinmiştik. Ancak ilk dikkat etmemiz gereken nokta kedimizin ne kadar sıklıkta kustuğudur.

1- Kedilerde Akut Kusma

Kediler kişisel temizliklerini yaparken yoğun miktarda tüy yutabilirler. Bu durum sonrasında tüy yumağı kusma yaşanabilir. Bu kusma şekli kedilerde sürekli yaşandığı için akut kusma olarak kabul edilir ve tehlikeli bir durum değildir.

2- Aralıklı ve Sık Sık Kusma

Kedilerin sık sık kusması ya da aralıklı olarak kusması bazı endişelere sebebiyet verebilir. Böyle bir durumla karşı karşıyaysanız eğer hemen en yakın veteriner kliniğine kedinizi göstermelisiniz. Çünkü bu durum bir tehlike habercisi olabilir. Kediniz vücudunda bulunan herhangi bir hafif ya da ağır hastalıktan dolayı kusma davranışını gösteriyor olabilir.

Peki Kedilerin Kusmalarına Neden Olabilecek Durumlar Nelerdir?

  • Temizlendikten sonra yuttukları tüyler,
  • Yabancı bir madde yutulması,
  • Mama değişikliği yapılması,
  • Alerjik reaksiyon gösterebilecekleri gıdaları tüketmek,
  • Yedirilen gıdaların tarihinin geçmiş olması,
  • Bağırsak parazitleri,
  • Midede bulunan bakteriler,
  • Böbrek ya da karaciğer yetmezliği,
  • Safra kesesi iltihaplanması,
  • Kısırlık ameliyatı,
  • Farklı türden narkozlu ameliyatlar sonrası yaşanan bulantılar,
  • Zehirlenme durumları,
  • Kullanılan ilaçların yan etkisi,
  • Pankreas hastalıkları,
  • Ülser,
  • Organlarda bulunabilen ur.

1- Tüy Yutma Nedeniyle Kusma

Kedilerin bir numaralı kusma nedeni tüy yumaklarıdır. Günde birden fazla kez kendilerini temizleyen kedilerde tüy yumağı kusma davranışı kaçınılmazdır. Kedilerin tüy yumağından dolayı kusma davranışını en aza indirmek için düzenli olarak tüylerinin kedi tarağı ile taranması en doğrusu olacaktır. Tüyleri düzenli olarak taranan bir kedinin midesine çok fazla tüy gitmeyecektir ve tüy yumağı kusması nadir görülecektir. Ayrıca kedinizi ona uygun bir kedi tarağı ile taramak hem kedinizin tüy ve deri sağlığına da faydalı olacaktır.

2- Bozuk ve Alerjik Gıdalar Nedeniyle Kusma

Kedinizin kusması tüy yumağı nedeniyle değilse aklınıza ikinci olarak tarihi geçmiş ya da bozuk bir gıda yemiş olabileceği gelmelidir. Kediler temizliği seven canlılardır. Mecbur kalmadıkça kokan ya da bozuk olan yiyecekleri tüketmezler. Eğer bir kedi uzun süre aç kalmışsa bu ayrımı yapmadan ilk bulduğu yiyeceği yiyebilir. Sonrasında kedide kusma davranışı gözlenebilir. Bunun dışında kedilere bazı gıdalar dokunabilir ya da alerjik reaksiyon gösterebilecekleri bazı sebze, et ya da tahıllar yedikleri gıdaların içerisinde bulunabilir. Bunu tespit etmek pek kolay olmasa da zaman içerisinde tespit edilebilir. Kedinize çeşitli testler yaptırarak alerjisi olan gıdaları öğrenebilirsiniz. Bunların yanı sıra kedinizin bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek ve vücudundaki vitamin-mineral eksikliklerini gidermek için çeşitli kedi vitaminlerinden de faydalanabilirsiniz.

3- Kedi Parazitleri

Kedilerde kusma nedenlerinin önemli bir tanesi ise parazitlerdir. Kediniz kusuyorsa dışkısını kontrol ederek parazit olup olmadığını görebilirsiniz. Böyle durumlarda kedinize en doğru tedaviyi veteriner hekiminiz yapacaktır. Veterineriniz ağız yoluyla ya da iğne ile parazit aşısı yaparak kedinizi tedavi edecektir. Bunun yanında bazı ağız yoluyla verilen ilaçların reflüye ve kusmaya neden olabildiğini de söyleyebiliriz.

4- Bitki ve Ot Nedeniyle Kusma

Kediler evlerde ve dışarıda bulunan bitkileri yedikten sonra da kusabilirler. Aslında kediler bazen istemeyerek bazen de bilerek kendilerini kusturabilirler. Bu özel kusturma yöntemi ise bitkiler aracılığıyla olur. Kedilerin kendilerini kusturma nedenleri ise yuttukları tüylerdir. Midelerindeki tüyü atmak için bitkileri yiyerek kendilerini kustururlar. Bunun dışında zehirli bir bitki yedikleri zaman da kusma eğilimi gösterebilirler. Kedinizi korumak amaçlı evinizde her zaman bir kedi otu bulundurmanız gerekmektedir. Böylece kediniz evinizdeki farklı bitkileri yemekten vazgeçecektir.

5- Hızlı Mama Yemekten Dolayı Kusma

Fazla mamadan ya da hızlı mama yemekten kusma durumu yavru kedilerde sık rastlanır. Yavru kediler ne kadar mama yiyeceklerini kestiremediklerinden önüne konan mamayı hızlıca tüketirler. Eğer obur bir kediniz varsa mamasını hızla tükettikten sonra midesi bulanıp kusabilir. Çünkü yavru kediler onlara tekrar mama verileceğinden emin olamadıkları için mama kabındaki tüm mamayı bir çırpıda tüketebilirler. Mide kapasiteleri küçük olduğundan dolayı fazla mama onları rahatsız eder ve kusma davranışı gerçekleşebilir. Yavru kediler, kendilerini güvende hissedene kadar genellikle mama kabındaki tüm mamayı yeme eğilimindedirler.

6- Mama Değişikliği Nedeniyle Kusma | Kedi Mamadan Kusar mı?

Kedinize uzun süre aynı mamayı verdikten sonra bir anda tamamen farklı içerikli bir mama tercih ederseniz bu durum kedinizin kusmasına sebep olabilmektedir. Anlık değişimler kediler açısından pek uygun bir yöntem değildir. “Eğer mama değişikliği nasıl yapılır” diyenlerdenseniz kedinizin rahatsız olmaması için, yeni mamayı 7 gün boyunca eski kullandığınız mama markasıyla karıştırarak kedinizi alıştırmalısınız.

Kedilerin mideleri yeni mamalara her zaman hazır olmayabilir. Bu canlıların mideleri hassastır. Dolayısıyla keskin değişimler yerine önerdiğimiz gibi mama karışımları yaparak 1 hafta boyunca kedinizi alıştırmanız en doğrusu olacaktır. Ancak her şeyden önemlisi kediniz için doğru mamayı seçmiş olmanızdır. İçeriği doğal ve taze ürünlerden oluşan mamaları araştırarak tercih etmelisiniz. Petcanlar Sanal Mağazamız üzerinden en iyi kedi maması çeşitlerine hemen ulaşabilirsiniz. Tüm mama çeşitleri ve kedi bakım ürünlerine en uygun fiyat garantisiyle 7/24 ulaşabilirsiniz.

Midesi Bulanan Kediye Ne İyi Gelir?

Mide üşütmesine bağlı olan kusma davranışlarında kediye azar azar su verilmesi mideyi rahatlatmaktadır. Kediye bir seferde bol miktarda su verilmesi midesini şişirerek tekrar kusmaya neden olabilir.