Kapat
x

Kediler Hakkında Doğru Bilinen 6 Yaygın “Yanlış”

Kedi severlerin çoğu, minik hayat arkadaşlarını çok yakından tanıdıklarını zannedebilir. Ancak kediler hakkında gerçek kabul edilen yaygın yanlışlar vardır. Bugünkü yazımızda, birçoğumuzun doğru kabul ettiği “yanlışlar”ı derledik. Bu yazımızdan sonra eminiz ki doğru bildiğiniz yanlışlar karşısında çok şaşıracaksınız.

Öyleyse sizi daha fazla merak ettirmeden maddelerimize geçelim;

Kediler Geceleri Takılmayı Sever

Kediler aslında gececi değildir. Muhtemelen siz de kedinizin gececi olduğunu düşünüyorsunuz. Birçoğumuz bu düşüncede hemfikiriz. Çünkü kedilerimiz en çok bizlerin uyuduğu vakitlerde ortaya çıkmayı seviyorlar. Mesela gece 3 sularında kedimizin yüzümüzün üzerinden geçtiğini fark ederiz. Ünlü kedi davranışı ve sağlık uzmanı Jackson Galaxy, “Kediler aslında alacakaranlıktır, yani en çok alacakaranlıkta ve şafakta uyanık olurlar” diyor. “Bunun nedeni, doğada doğal avlarının alacakaranlıkta ve şafakta uyanık olmasıdır.” Bu içgüdüsel davranışı zamanla değiştirmeniz mümkün. Kedinizin beslenme programını hep aynı saatlerde ayarlayarak uyku saatlerini öne çekebilirsiniz.

Kediler Eğitilebilir Canlılar Değildir

Birçok kişi “kediler eğitilebilir mi” diye sorduktan sonra, yakın çevresinden “kediler kesinlikle eğitilmez” cevabını almaktadır. Ancak gerçek şudur ki; kediler köpekler kadar eğitime açık canlılardır. Bu yaygın bilinen yanlıştan dolayı birçok kişi kedisini eğitmeye yeltenmez bile. Kedilere yönelik eğitimlerle, kedinizi tıpkı bir köpek gibi eğiterek oyunlar oynayabilir, komutlar verebilirsiniz.

Kediler Yalnız Kalmaktan Hoşlanır

Hepimiz “kediler yalnız takılmayı sever” klişesini duymuşuzdur. Kedi davranışları sürekli köpek davranışlarıyla kıyaslanmaktadır. Bu kıyaslamaya göre, köpekler sahibine sadık, bağımlı ve yalnızlıktan hoşlanmayan varlıklarken, kediler; uzak, aşırı bağımsız, özgür, ve yalnızlığı seven canlılar olarak bilinmektedir. Öncelikle bu konuda kedileri yargılamak kesinlikle yanlış bir tutumdur. Çünkü kedilerin bu dünyadaki görevleri bizi mutlu etmek değildir. Kedilerin kendi merceklerinden başka bir gözle bakıldığında, çoğu kedinin topluluklar içinde insanlarla ve diğer hayvanlarla ilişkilerde geliştiğini ve kesinlikle sevgi gösterebildiğini görürüz. Elbette ki köpekler ve kedilerin sevgilerini gösterme biçimleri farklıdır. Bu nedenle aynı davranışları iki canlı türünden beklememek gereklidir.

Süt Kediler İçin Çok Faydalıdır

Süt kedilere iyi gelir mi? Süt kedilere zararlı mıdır? Soruları birçoğumuzun kafasında dönem dönem belirmektedir. Kedilerle ilgili bildiğimiz en yaygın bilgi de sütün kedilere faydalı olduğudur. Ancak kedilerde de tıpkı insanlar gibi laktoz intoleransı olabilir. Kediler genellikle sütle ilişkilendirilse de kedinizi asla sütle beslememelisiniz. Cat in the Box'ın kurucusu Dawn LaFontaine, "Bütün memeliler, vücutları laktoz proteinini parçalayan laktaz enzimini içerdiğinden anne sütünü sindirme yeteneğiyle doğar" diyor. "Bir yavru kedi sütten kesildiğinde, bağırsakları bu enzimi üretmeyi durdurur." Kedinizi sütle beslemek mide rahatsızlığına, kusmaya ve ishale neden olabilir. Eğer kedinizi genellikle süt ile besliyorsanız ve kediniz huysuzlanıyorsa, nedeni tam olarak bu olabilir.

Kedileri Evde Yalnız Bırakmak Sorun Değildir

Birçok insan kedileri “yalnız” olarak değerlendirir ve onlara yeteri kadar yem ve su bırakıp haftasonu tatile gidebilirler. Galaxy, tıpkı köpekler gibi kedilerin de ayrılık kaygısı yaşayabileceklerini söylüyor. Bunu en bariz şekilde göstermeseler de, dikkat çekmek ve ailelerinin yanında olmak için can atarlar.

Mırıldayan Kedi Mutludur

Gerçekten de mırıldayan kedi mutlu mudur? Kediniz yanınızda kıvrılmışsa, siz kafasını kaşırken mırıldanıyorsa, bu genellikle çok memnun olduklarının bir işaretidir. Bununla birlikte, bir kedi mırıldandığında, mutluluktan çok daha fazlasını ifade edebilir. Kediler korktuklarında ve tehdit edildiklerinde de mırlarlar. Ayrıca kediler yaralandıklarında, doğum sırasında ve hatta ölüme yakın olduklarında acı içinde mırıldanırlar.

Kudi Giyotin Tırnak Makası

Kudi Giyotin Tırnak Makası

199.00 ₺
179.10 ₺